Κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στα Βαλκάνια

Κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στα Βαλκάνια
Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι στην περιοχή των Βαλκανίων έχασαν τη ζωή τους από τον ιό του Δυτικού Νείλου και πολλές δεκάδες νοσηλεύτηκαν τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Σερβίας, του Κοσόβου, της ΠΓΔΜ και της Κροατίας.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Η εμφάνιση της νόσου γίνεται κατά τους καλοκαιρινούς και τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες, με την ανάπτυξη των κουνουπιών και με την άφιξη των αποδημητικών πουλιών.

Ο ιός αναπτύσσεται, όταν υπάρχουν υψηλά ποσοστά υγρασίας και υψηλές θερμοκρασίες, ενώ τον χειμώνα μπορεί να επιβιώσει σε θηλυκά κουνούπια που βρίσκονται σε λήθαργο.

Μετά το τσίμπημα από το θηλυκό κουνούπι, απαιτούνται 1-6 μέρες ως χρόνος επώασης, ενώ το 80% των ατόμων περνάει ασυμπτωματικά την ασθένεια. Στις άλλες περιπτώσεις γύρω στα 20%, που εκδηλώνεται με όχι βαριά μορφή μπορεί να προκαλέσει εμπύρετη κατάσταση , μυαλγίες, κεφαλαλγίες, πόνους στον αυχένα, ρίγη, ενώ μπορεί ακόμη να προκαλέσει και παράλυση ή κώμα.

Στις χειρότερες περιπτώσεις, αλλά σε ποσοστό μικρότερο του 1%, προσβάλλει το ΚΝΣ( Κεντρικό Νευρικό Σύστημα) με εκδήλωση εγκεφαλίτιδας, μηνιγγοεγεφαλίτιδας και μηνιγγίτιδας, ενώ σε ένα 10% παρατηρείται εξάνθημα.

Την Τετάρτη το Κόσοβο επιβεβαίωσε το πρώτο θύμα του ιού λέγοντας ότι πρόκειται για μια γυναίκα από το κεντρικό Κόσοβο που πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου. Οι αξιωματούχοι του τομέα υγείας ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι μια γυναίκα πέθανε και δύο άτομα μολύνθηκαν από τον ιό.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας του Κοσόβου είπε χθες στο Ρόιτερς ότι δύο άνθρωποι που πέθαναν πρόσφατα ενδεχομένως να είχαν μολυνθεί από τον ίδιο ιό, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά.

Στις ΗΠΑ παρατηρείται αυτή την εποχή η μεγαλύτερη έξαρση του ιού από το 2003.


Στη Σερβία τρεις άνθρωποι πέθαναν και 35 νοσηλεύτηκαν από τα μέσα Αυγούστου.

"Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο ιός του Δυτικού Νείλου καταγράφεται επισήμως στη Σερβία", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της χώρας.

Όλοι όσοι μολύνθηκαν είχαν ηλικία μεγαλύτερη των 50 ετών και έπασχαν από χρόνια νοσήματα, αναφέρει η ανακοίνωση. Στη γειτονική της Σερβίας Κροατία, σημειώθηκαν πέντε πιθανά κρούσματα του ιού αλλά κανένας θάνατος.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software