"Χαράς ευαγγέλια" για την απανταχού Ακροδεξιά...

"Χαράς ευαγγέλια" για την απανταχού Ακροδεξιά...
Οι πρώτοι που έσπευσαν να συγχαρούν τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές ήταν οι ακροδεξιές δυνάμεις διαφόρων χωρών.

«Στις αμερικανικές εκλογές νίκησαν οι δυνάμεις που αντιμάχονται την παγκοσμιοποίηση, αντιμάχονται τη λαθρομετανάστευση και είναι υπέρ των καθαρών εθνικών κρατών, υπέρ της αυτάρκειας στην εθνική οικονομία» σημειώνει σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων η Χρυσή Αυγή για την εκλογή Τράμπ.Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν συνεχάρη μέσω του Twitter «τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και τον ελεύθερο αμερικανικό λαό».H ευρωβουλευτίνα του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Μπεατρίξ φον Στορχ δήλωσε: "Πρόκειται για μια ιστορική νίκη. Είναι έκπληξη μόνο για το κατεστημένο, εγώ το ανέμενα. Πολλά από όσα είπε στην προεκλογική εκστρατεία ο Τραμπ πρέπει να τα δει κανείς με κριτικό μάτι. Επίσης ο Τραμπ θα πρέπει να αποδείξει ότι πράγματι θέλει μια νέα αρχή για τις ΗΠΑ, ιδίως σε ότι αφορά την επιφυλακτική στάση του στα εξωτερικά θέματα."Ο ιδρυτής του κινήματος Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλλο, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, γράφει:

"Είναι φοβερό. Κατέρρευσε μια ολόκληρη εποχή. Είναι ημέρα κρίσης για την τηλεόραση, την δημοσιογραφία και τους διανοούμενους". Σύμφωνα με τον Γκρίλο, τέλος, πρόκειται για ένα τεράστιο " 'αντε και....."  και "πρέπει  να ξέρουμε να ερμηνεύουμε τα μηνύματα ενός κόσμου που άλλαξε".Τη νίκη του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές πανηγυρίζει η αυστριακή Ακροδεξιά, προσμένοντας προφανώς πως αυτή η επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ θα αποτελέσει πρότυπο για ανάλογη νίκη του δικού της υποψηφίου στον επαναληπτικό γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών στις 4 Δεκεμβρίου.

Σε σημερινή ανάρτησή του στο Facebook, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, συγχαίρει "εγκάρδια" τον Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως η πολιτική αριστερά και το υπεροπτικό όπως και διαβρωμένο κατεστημένο τιμωρούνται βήμα προς βήμα από τους ψηφοφόρους και απομακρύνονται από διάφορα όργανα λήψης αποφάσεων και αυτό είναι καλό γιατί το δίκαιο πηγάζει από τον λαό.

Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε προσθέτει πως διάφορα αυστριακά «συστημικά» μέσα ενημέρωσης, τα οποία εδώ και εβδομάδες καλλιεργούσαν ένα κλίμα κατά του Τραμπ και εμφάνιζαν ήδη εκ των προτέρων την Χίλαρι Κλίντον ως νικήτρια, ρεζιλεύτηκαν για μία ακόμη φορά από τους ψηφοφόρους.

Το Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αυστριακής αντιπολίτευσης εμφανίζεται εδώ και ένα χρόνο σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στη χώρα με ποσοστό πάνω από το 30 ο/ο.

Ο υποψήφιος των Ελευθέρων στις αυστριακές προεδρικές εκλογές, ο υπαρχηγός τους Νόρμπερτ Χόφερ, είχε ηττηθεί οριακά κατά τον δεύτερο γύρο τους στις 22 Μαίου με ποσοστό 49,7 ο/ο έναντι 50,3 ο/ο του νικητή των εκλογών, του υποστηριζόμενου από τους Πράσινους, πρώην αρχηγού τους επί πολλά χρόνια, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος επρόκειτο να ορκιστεί νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας στις 8 Ιουλίου.

Μη αποδεχόμενο την ήττα του υποψηφίου του, το Κόμμα των Ελευθέρων προσέφυγε στο Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο αποδεχόμενο την προσφυγή, με μία επικρινόμενη ως "νομικίστικη" απόφασή του ακύρωσε ολόκληρη την εκλογική διαδικασία και όρισε την επανάληψη των εκλογών, που τελικά θα διεξαχθούν στις 4 Δεκεμβρίου.

Ο Νόρμπερτ Χόφερ φέρεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν για τον επαναληπτικό γύρο, έχοντας πολλές πιθανότητες να νικήσει και να αναδειχθεί ο πρώτος ακροδεξιός πρόεδρος σε χώρα της Ευρώπης, με την σημερινή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, να ενισχύει αυτές τις πιθανότητές του.


Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο ηγέτης του ευρωφοβικού και αντιμεταναστευτικού κόμματος UKIP στη Βρετανία, ο οποίος πρωτοστάτησε στην εκστρατεία υπέρ του Brexit, συνεχάρη θερμά τον Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.Ο ολλανδός ακροδεξιός πολιτικός Γκέερτ Βίλντερς δήλωσε πως η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ είναι μια ένδειξη ότι η Δύση διέρχεται μια "πατριωτική άνοιξη" που θα ενισχύσει την υποστήριξη που απολαμβάνουν λαϊκιστικά κόμματα στην Ευρώπη όπως το δικό του.

Ο Βίλντερς, το αντιμεταναστευτικό, αντιμουσουλμανικό Κόμμα Ελευθερίας του οποίου έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν το 2017, δήλωσε ότι οι συστημικοί πολιτικοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στη Δύση επειδή αδιαφορούν για τα θέματα που τους απασχολούν πιο πολύ.

"Η νίκη του Τραμπ απέδειξε σε εμένα πως ο κόσμος έχει βαρεθεί τους πολιτικά ορθούς πολιτικούς που ενδιαφέρονται και ασχολούνται με θέματα που προκρίνουν οι ίδιοι αλλά όχι με εκείνα που είναι σημαντικά για το κοινό", είπε.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software