Θετικές αντιδράσεις για τη συμφωνία ΔΕΠΑ- Gazprom

Θετικές αντιδράσεις για τη συμφωνία ΔΕΠΑ- Gazprom
Θετικά κρίνουν κύκλοι των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας τη συμφωνία της ΔΕΠΑ με τη ρωσική Gazprom για τη μείωση της τιμής εισαγωγής του ρωσικού φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, θετικά κρίνονται τόσο οι νέοι όροι της ρήτρας take or pay (καθώς μειώθηκε η ποσότητα φυσικού αερίου που είναι υποχρεωμένη να πληρώνει η ελληνική πλευρά έστω και αν δεν την καταναλώνει) όσο και η δυνατότητα να γίνουν άλλες δύο αναθεωρήσεις μετά το 2016, αλλά και η αναδρομικότητα της μείωσης της τιμής που αποτελεί, όπως επισημαίνεται, σημαντική ανάσα για την ενεργοβόρο βιομηχανία.

Οι ίδιοι κύκλοι αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει κάνει βήματα ως προς τη μείωση του ενεργειακού κόστους και τονίζουν ότι η συμφωνία της ΔΕΠΑ με τη Gazprom για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και η διέλευση του αγωγού TAP, που αποτελεί εναλλακτική πηγή προμήθειας, οδηγούν προς τον προαναφερόμενο στόχο.

Στο μεταξύ, η ΓΕΝΟΠ με ανακοίνωσή της ζητά να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό ή από κοινοτικά κονδύλια η διαφορά της τιμής πώλησης της ενέργειας από τη ΔΕΗ προς τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, με την τιμή αγοράς του ρεύματος από ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

«Καμιά υγιής επιχείρηση δεν επιβιώνει πουλώντας κάτω από το κόστος παραγωγής» αναφέρει η ΓΕΝΟΠ ενόψει και της γενικής συνέλευσης των μετόχων της επιχείρησης, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, που θα ασχοληθεί με την τιμολόγηση της «Αλουμίνιον της Ελλάδος».

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software