Reuters: Τα διαθέσιμα εξαντλούνται στις 9 Απριλίου

Reuters: Τα διαθέσιμα εξαντλούνται στις 9 Απριλίου
Διαψεύδει η κυβέρνηση δημοσίευμα του Reuters, το οποίο υποστηρίζει ότι η Αθήνα προειδοποίησε τους δανειστές ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας θα εξαντληθούν στις 9 Απριλίου, ζητώντας αποδέσμευση νέας βοήθειας πριν υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και της εφαρμογή τους.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει -επικαλούμενο αξιωματούχους της ευρωζώνης- ότι στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Euro Working Group της Τετάρτης, ο έλληνας εκπρόσωπος δήλωσε ότι η συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις δεν θα πρέπει να γίνει "μετά θάνατον", καθώς "δεν υπάρχει περίπτωση να αντέξουμε μετά τις 9 Απριλίου".

Ο ίδιος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόσθεσε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να μην αποδεσμεύεται βοήθεια μέχρι να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.

Το ελληνικό αίτημα απορρίφθηκε, ενώ άλλοι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη, όπως η Γερμανία, επανέλαβαν ότι για να πάρει η Ελλάδα τα υπόλοιπα χρήματα, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και εφαρμογή τους και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει εκταμίευση στις 9 Απριλίου.

Το αίτημα της Αθήνας, προσθέτει το δημοσίευμα, απηχεί τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, ότι η χώρα θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην αποπληρωμή 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου και στην καταβολή μισθών και συντάξεων. Ο Βούτσης είπε ότι η κυβέρνηση θα επέλεγε το δεύτερο.

http://admin.nooz.gr/Uploads/reuters2411151.jpgΟ κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης διέψευσε άμεσα, ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλει τη δόση στο ΔΝΤ.

Στην τηλεδιάσκεψη, προσθέτει το Reuters, αξιωματούχοι της ευρωζώνης επεσήμαναν στην Ελλάδα ότι μπορεί να εξασφαλίσει ρευστότητα, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα διαφόρων οργανισμών της γενικής κυβέρνησης και ΔΕΚΟ, ακόμη και αν χρειαστεί να περάσει συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Η ελληνική πλευρά επανέλαβε ότι αυτό δεν αρκεί για να καλύψει τόσο τη δόση προς το ΔΝΤ όσο και τις υποχρεώσεις της σε μισθούς και συντάξεις τον Απρίλιο μετά την επόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η κυβέρνηση απέστειλε λεπτομερέστερη λίστα με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.

Το Reuters σημειώνει ότι η λίστα είναι ακόμη υπό επεξεργασία και δεν είναι ικανοποιητική. Κάποια μέτρα, όπως αυτά για την κοινωνική πολιτική, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δεν είναι λεπτομερή ή κοστολογημένα, επισημαίνουν οι αξιωματούχοι, που προσθέτουν ότι οι εκτιμήσεις για τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις είναι υπεραισιόδοξες.

http://admin.nooz.gr/Uploads/Ypoik_Akropolisss.jpgΔιαψεύδει το ΥΠΟΙΚ

"Το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά το ανώνυμο δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters για θέματα που υποτίθεται ότι συζητήθηκαν στη διάρκεια του Euro Working Group, την 1η Απριλίου. Τέτοια δημοσιεύματα υπονομεύουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς", αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών απαντώντας σε δημοσίευμα του Reuters το οποίο προέβαλλε τον ισχυρισμό ότι η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε τους πιστωτές ότι τα χρήματα τελειώνουν στις 9 Απριλίου, ζητώντας παράλληλα την εκταμίευση μέρους των δόσεων πριν από τις μεταρρυθμίσεις.

Euro Working Group

Το Euro Working Group θα συνεδριάσει το απόγευμα της 8ης Απριλίου και το πρωί της 9ης Απριλίου, ανακοίνωσε η αντιπροσωπεία της Γερμανίας στις Βρυξέλλες, καθώς ο χρόνος εξαντλείται σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει να εφαρμόσει η κυβέρνηση της Ελλάδας για να επιτύχει την εκταμίευση νέων δόσεων του δανείου της.

Το Euro Working Group, στο οποίο συμμετέχουν συνήθως οι υφυπουργοί Οικονομικών, προετοιμάζει τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που είναι σε θέση να αποφασίσουν την εκταμίευση χρημάτων για την Ελλάδα.

Η αντιπροσωπεία της Γερμανίας απέφυγε να αναφέρει ρητώς ότι το θέμα που θα συζητηθεί το EWG θα είναι η λίστα των μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας.

Ντάισελμπλουμ

Από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με το Bloomberg  δήλωσε ότι υπάρχει "ακόμη πολύς δρόμος για να φτάσουμε σε μια συμφωνία", ωστόσο "η κατάσταση βελτιώνεται συνεχώς και η Ελλάδα καταθέτει όλο και περισσότερες προτάσεις που είναι όλο και πιο λεπτομερείς".

"Σε κάποια τμήματα, σίγουρα θα φτάσουμε σε συμφωνία", ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, αναφέροντας ότι δεν αναμένει τη σύγκληση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software