Μαξίμου: Δεν υποχωρούμε στις "κόκκινες γραμμές"

Μαξίμου: Δεν υποχωρούμε στις "κόκκινες γραμμές"
«Δεν υποχωρούμε από τις "κόκκινες γραμμές" που έθεσε ο πρωθυπουργός. Η λαϊκή εντολή μάς δεσμεύει σε κάποια ζητήματα που θεωρούνται κομβικά».

Αυτό δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος ερωτηθείς για τη στάση της κυβέρνησης σχετικά με τις αναφορές Ευρωπαίων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, ότι εάν υπάρξει υποχώρηση είτε στο ασφαλιστικό είτε στο εργασιακό είτε στο φορολογικό, τότε θα επέλθει συμφωνία.

«Εμείς δεν παίζουμε πολιτικά παιχνίδια»
είπε και, σε ερώτηση ειδικά για το συνταξιοδοτικό, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, που μετείχε στη συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης στο υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν συζητάμε για μείωση των συντάξεων».

Τόνισε ότι «εμείς θέλουμε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, το ταχύτερο δυνατόν- ενδεχομένως και με ένα έκτακτο Eurogroup πριν τις 11 Μαΐου- την οποία συνδέουμε με μια λύση στο ζήτημα της ρευστότητας».

Δήλωσε ότι θα αρκούσε μια σημαντική πρόοδος για τη λύση στη ρευστότητα και μια απόφαση της ΕΚΤ για τα έντοκα γραμμάτια.

Όπως ανέφερε, στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης θα παρουσιαστεί ένα προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου με βάση τη «λίστα Βαρουφάκη».

Το νομοσχέδιο δεν είναι «"μαρμάρινη πλάκα", ούτε υπόθεση 1- 2 ημερών, μπορεί να μην κλείσει σε ένα υπουργικό, είπε, σημειώνοντας ότι μεταξύ των εκκρεμών θεμάτων είναι και αυτό των πλειστηριασμών.

Το νομοσχέδιο θα υποβληθεί στο Brussels Group όταν καταλήξει η κυβέρνηση.

http://www.nooz.gr/image.ashx?fid=591827

Τα «δεν» και οι «ευέλικτες κινήσεις»

Οι «κόκκινες» γραμμές παραμένουν σε ασφαλιστικό, εργασιακά και ΦΠΑ, ενώ στελέχη της κυβέρνησης εμφανίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, θετικά στο να προχωρήσουν σε «ευέλικτες κινήσεις» σε άλλα ζητήματα, προκειμένου να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία και να αποφευχθεί το «αίμα» που μετ' επιτάσεως ζητούν οι δανειστές.

Όπως αναφέρουν οι συγκεκριμένες πληροφορίες, εάν οι διαπραγματεύσεις βρεθούν προ αδιεξόδου, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να περικοπούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για άτομα κάτω των 60 ετών (με εξαίρεση σε συγκεκριμένα επαγγέλματα) και να βρεθεί μια «μέση οδός» αναφορικά με τη χορήγηση της 13ης σύνταξης (δεν θα τινάξουμε στον αέρα τη συμφωνία για αυτό, αλλά δεν θα το βγάλουμε ποτέ από το τραπέζι).

Παράλληλα, υπό διερεύνηση τίθεται και το ζήτημα της μείωσης των υψηλών επικουρικών συντάξεων (π.χ. άνω των 300 ευρώ).

Για τα εργασιακά, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, έχει όμως αντίκτυπο στον ιδιωτικό τομέα.

«Δεν θα πάρουμε από το χρονοντούλαπο το παλιό νομικό καθεστώς. Ζητάμε την συνδρομή ILO και ΟΟΣΑ για βελτιώσεις και θα επιστρέψει το όλο πλάνο στους κοινωνικούς εταίρους», επισημαίνουν.

Στο σκέλος του ΦΠΑ, αναφέρουν ότι είναι «ανοικτοί» σε όλες τις συζητήσεις (που θα αρχίσουν από τον Ιούνιο) και κάποιοι στην κυβέρνηση είναι υπέρ ενός ενιαίου συντελεστή π.χ. 15%, ο οποίος όμως δεν θα εφαρμοστεί σε τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία.

Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν κατηγορηματικά «όχι» για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, ενώ τάσσονται υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων στους σιδηροδρόμους. Θεωρούν, παράλληλα, ότι με τις αλλαγές που θα γίνουν στις συμβάσεις, είναι «πολύ κοντά» η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, όπου θα διατεθεί το 51% και όχι το 67%.

Για το Ελληνικό, η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ, ενώ για τα περιφερειακά λιμάνια αναφέρει ότι είναι θέμα διαδικασίας και δεν υπάρχει ακόμη απόφαση.

Την Πέμπτη θα αποφασιστεί εάν θα ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο το ζήτημα των πλειστηριασμών για την α΄ κατοικία, με στελέχη της κυβέρνηση να δηλώνουν ότι η ΕΚΤ αντιδρά διότι το βλέπει μόνον από την πλευρά της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σύμφωνα με τους ίδιους «για μία ακόμη φορά οι θεσμοί δεν ενδιαφέρονται για την ελληνική οικονομία αλλά για τη διατήρηση των αρχών τους».

Η κυβέρνηση προσδοκά σημαντικά έσοδα από την αναβάθμιση και την εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων, όπου προτίθεται να εφαρμόσει από τις αρχές του καλοκαιριού τους αλγοριθμικούς ελέγχους και τη φορολογική αμνηστία.

Μέσω των συγκεκριμένων ελέγχων θα υπάρχει πλήρης εικόνα της κίνησης των λογαριασμών και της μεταφοράς ποσών από έναν λογαριασμό σε άλλο και παράλληλα της ακολουθίας των δηλώσεων εισοδημάτων σε περίοδο τουλάχιστον 10ετίας. Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι για την «αμνηστία» πρέπει να επιβάλλεται ένας στάνταρ φόρος, π.χ. 15% και κατώτερος.

Η κυβέρνηση προτίθεται να καταστήσει τη ΓΓΔΕ τελείως ανεξάρτητη, που θα λογοδοτεί στη Βουλή.

Το προσωπικό θα ανήκει στο Δημόσιο και θα επιλέγεται από το ΑΣΕΠ
, ενώ το διοικητικό συμβούλιο θα τοποθετεί σε συγκεκριμένες θέσεις υπαλλήλους και στελέχη.


 
Τελεσίγραφο


Ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζει στο Reuters ότι, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία, η κυβέρνηση πρέπει να κάνει σημαντικές υποχωρήσεις σε θέματα που αφορούν στο συνταξιοδοτικό σύστημα ή τα εργασιακά. Δεν βλέπω πιθανότητα κατάληξης στις διαπραγματεύσεις, είπε, αν οι Ελληνες δεν κάνουν μια πολύ σημαντική κίνηση σε έναν ή δύο ή τρεις τομείς.Θετικό το EWG- Αισιόδοξο το Μαξίμου

Σημειώνεται, ότι στην κυβέρνηση μεταφέρεται ένα θετικό κλίμα από το Euro Working Group.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στη νέα διαδικασία των διαπραγματεύσεων και πώς αυτή θα γίνει πιο αποτελεσματική και παραγωγική.

Σε κάθε περίπτωση στο Μαξίμου εκτιμούν ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και η ίδια πηγή σημείωνε πως «μέχρι την Κυριακή αναμένεται να υπάρξει θετική κατάληξη».

Σε αυτό το ενδεχόμενο, «ο πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλίες προχωρώντας σε νέο γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους ομολόγους του».

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι ένας έντιμος συμβιβασμός και μια τελική συμφωνία με τους εταίρους την επόμενη εβδομάδα.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software