Σε οριακό σημείο οι διαπραγματεύσεις

Σε οριακό σημείο οι διαπραγματεύσεις
Το παιχνίδι επάνω του φαίνεται πως παίρνει ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος προσανατολίζεται στην επίτευξη μιας καταρχήν συμφωνίας στο Βrussels Group έως την προσεχή Τετάρτη.

Ο άμεσος στόχος του Μαξίμου είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανάψει το πράσινο φως για την αύξηση του πλαφόν των εντόκων γραμματίων που θα μπορεί να εκδίδει το Δημόσιο.

Άλλωστε, μόνο έτσι θα καταστεί δυνατή η αποπληρωμή των δύο επερχόμενων δόσεων προς το ΔΝΤ, αλλά και μισθών και συντάξεων. Είναι χαρακτηριστικές τόσο οι δηλώσεις της κ. Κατσέλη, όσο και του Μάρδα αλλά και των εκπροσώπων των συστημικών τραπεζών,

Η κ. Κατσέλη ζήτησε να κλείσει άμεσα η συμφωνία με τους εταίρους, δίνοντας ξεκάθαρο στίγμα.

Από τη δική τους πλευρά, οι τράπεζες επίσης ζήτησαν να υπάρξει άμεσα συμφωνία με τους εταίρους.

Παρά όμως τη σχετική αισιοδοξία που διαρρέεται από το Μαξίμου, λόγω των δηλώσεων του μέλους του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπ. Κερέ, ότι θα μπορούσε να ληφθεί η σχετική απόφαση εάν η Αθήνα και οι εκπρόσωποι των δανειστών διαπιστωθεί ότι «είναι κοντά σε συμφωνία», η αλήθεια είναι πως αποκλείεται το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να αυξήσει το πλαφόν για τα έντοκα, τουλάχιστον την επόμενη εβδομάδα.

Οι εργασίες του Brussels Group διακόπηκαν το πρωί της Κυριακής, δίχως όμως να σταματήσουν οι διαβουλεύσεις, τουλάχιστον ανεπίσημα, και θα συνεχιστούν και επίσημα τη Δευτέρα.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής αποστολής και των εκπροσώπων των θεσμών πιθανότατα θα συνεχιστούν μέχρι και την Τετάρτη.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, υπάρχουν αρκετά θέματα στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων, ωστόσο στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μεγάλη. Για την ακρίβεια, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές σε αυτά τα ζητήματα είναι κάτι παραπάνω από μεγάλη.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές που προέρχονται από τους θεσμούς, το ασφαλιστικό συζητήθηκε την Παρασκευή και δεν επετεύχθη ιδιαίτερη πρόοδος, ενώ για την αγορά εργασίας η δυσκολία έγκειται στο ότι η ελληνική πλευρά επιμένει στην επιδίωξή της να καταργήσει διάφορες μεταρρυθμίσεις που είχαν περάσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με εποικοδομητικό πνεύμα.

«Έχουμε χάσει υπερβολικά πολύ χρόνο, αλλά ελπίζω ότι αυτές τις ημέρες συντελέστηκε αξιοσημείωτη πρόοδος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος.

Εντούτοις, παρά την αρχική αισιοδοξία, αρχικά κυβερνητικές πηγές μιλούσαν το βράδυ του Σαββάτου για ακατανόητη επιμονή, κυρίως των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα θέματα της περικοπής των συντάξεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Η ελληνική αντιπροσωπεία εξήγησε στους εκπροσώπους των θεσμών ότι για την Ελλάδα το θέμα των συλλογικών συμβάσεων είναι κάτι παραπάνω από «κόκκινη» γραμμή.

«Το καινούριο στοιχείο που προκύπτει, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, είναι όχι μόνο ότι μία μερίδα των δανειστών ζητάει πράγματα, τα οποία ζητούσαν και μέσω του "mail Χαρδούβελη". Περίπου μας λένε, μην κάνετε καμία αλλαγή, γύρω από αυτό που θα έλεγε κανείς "μνημονιακό καθεστώς και κεκτημένο". Αυτό το έλεγαν ακροθιγώς και τα τελευταία εικοσιτετράωρα ακούγεται μετ' επιτάσεως» δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης.

Όσο μιλάει ο Πάνος Σκουρλέτης για "μνημονιακό καθεστώς" τα μηνύματα από το ΔΝΤ γίνονται σκληρότερα, θα μπορούσε να πει κανείς. Το Ταμείο παρουσιάζει ανεξήγητα σκληρή στάση και για τις ομαδικές απολύσεις.

Μάλιστα, αργά την Κυριακή μεταδόθηκαν πληροφορίες από την Νέα Υόρκη από το Μιχάλη Ιγνατίου του Mega πως το Ταμείο θεωρεί υψηλούς τους μισθούς στην Ελλάδα.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software