Σύγκλιση σε εργασιακά, ασφαλιστικό, φορολογία

Σύγκλιση σε εργασιακά, ασφαλιστικό, φορολογία
Σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, αποτυπώνουν οι τελευταίες εξελίξεις μετά τον νέο γύρο συνομιλιών κορυφής του πρωθυπουργού με ευρωπαίους ηγέτες και τον πρόεδρο της Κομισιόν, τις επαφές με την ηγεσία της ΕΚΤ και τις συζητήσεις στο επίπεδο του Brussels Group.

Αξιόπιστες πηγές που συμμετέχουν στις συζητήσεις επιβεβαιώνουν τη σύγκλιση σε βασικά μέτωπα των διαπραγματεύσεων γεγονός που αναμένεται να καταγραφεί ως σημαντικό βήμα προόδου στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών.

Σημεία σύγκλισης αποτυπώνονται στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά, στις αλλαγές στη φορολογία και στις ιδιωτικοποιήσεις παρότι, ακόμη, σε αρκετά ζητήματα εξακολουθούν να υπάρχουν διαφοροποιήσεις.

Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων αναμένονται εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και τον ΟΛΠ. Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία στις συζητήσεις με τον γερμανικό όμιλο Fraport που έχει πλειοψηφήσει στον διαγωνισμό, με αντάλλαγμα ορισμένες παραχωρήσεις προς το ελληνικό δημόσιο.

Επίσης, την ερχόμενη εβδομάδα το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να καλέσει τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό για τον ΟΛΠ για τη συνέχιση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης. Η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ θα αφορά στην ιδιωτικοποίηση του 51% του Οργανισμού, έναντι του 67% που προβλέπονταν αρχικά.

Στο ασφαλιστικό, η κοινή δήλωση του πρωθυπουργού  και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σημασία εκσυγχρονισμού του, προκειμένου «να είναι δίκαιο, φορολογικώς βιώσιμο και αποτελεσματικό για την προστασία των ηλικιωμένων από τη φτώχεια» αποτυπώνει σημεία προσέγγισης των δύο πλευρών.

Θετική εξέλιξη για την ελληνική πλευρά θεωρείται, εξάλλου, το σημείο της κοινής δήλωσης που αναφέρεται σε συμφωνία των δύο πλευρών για τον «ρόλο ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων το οποίο θα πρέπει να διαμορφωθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και πληροί τα υψηλότερα ευρωπαικά πρότυπα».

Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί βασικό στόχο της ελληνικής κυβέρνησης.

Συγκλίσεις παρατηρούνται και στο μέτωπο της φορολογίας. Παράγοντες που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων μιλούν για σενάρια ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων των δύο πλευρών.

Ένα από τα σενάρια προβλέπει ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ στα επίπεδα του 16% (με ταυτόχρονη κατάργηση του 23% και 13%) υπό την προϋπόθεση να παραμείνουν στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6,5% φάρμακα, βιβλία κα.
 
Επικοινωνία Τσίπρα με Ολάντ και Γιούνκερ

Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ την Τετάρτη ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας ότι η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και επιβεβαιώθηκε η θέληση και των δύο πλευρών για μια αμοιβαία επωφελή λύση.
 

Κατά 2 δισ. ευρώ αυξήθηκε το όριο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ μέσω του ELA. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να αυξηθεί το όριο χρηματοδότησης μέσω του μηχανισμού στα 78,9 δισ. ευρώ από 76,9 δισ. ευρώ που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.


Βαρουφάκης

Την βεβαιότητα ότι σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την εξεύρεση λύσης, εξέφρασε ο Γ. Βαρουφάκης, μετά τη συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι το Eurogroup της Δευτέρας θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για την επίτευξη συμφωνίας που θα συνέδραμε στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

* Που συμφωνούν και που διαφωνούν οι δύο πλευρές

Μέρκελ


Η καγκελάριος Μέρκελ κάνει τα πάντα προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι αυτή ήταν η στάση της από την αρχή της κρίσης.

Ο κ. Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες της καγκελαρίου με τον Αλέξη Τσίπρα δεν αντικαθιστούν τις συνομιλίες της Ελλάδας με τους θεσμούς και επανέλαβε ότι παραμένει σε ισχύ ο οδικός χάρτης που αποφασίστηκε κατά το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, ενώ αναμένονται οι προτάσεις μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα, οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν προκειμένου να αποδεσμευτεί η χρηματοδότηση.

Σόιμπλε

"Η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθειά μας. Πρέπει να συνεχίσουμε να βοηθούμε την Ελλάδα, αλλά η βοήθεια θα πρέπει να έχει νόημα", δήλωσε ο Β. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι "αν τελικά δεν αλλάξει τίποτα, αυτό θα πλήξει μόνο τους ίδιους τους Έλληνες".

Στην Ευρώπη "πρέπει, όποιος τα πηγαίνει κάπως καλύτερα, να βοηθά και όποιον δεν τα πηγαίνει τόσο καλά. Αυτό όμως δεν πρέπει να οδηγεί στο να λένε κάποιοι, τώρα δεν χρειάζεται να κάνω τίποτα, θα με βοηθούν συνεχώς", ανέφερε ο κ. Σόιμπλε απευθυνόμενος σε μαθητές που επισκέφθηκαν το υπουργείο του με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, λέγοντας ότι στην Ελλάδα αυτό γίνεται αντιληπτό διαφορετικά.

Ντάισελμπλουμ- Σαπέν


Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις γύρω από την χρηματοδότηση της Ελλάδας, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν ότι δεν αναμένεται συμφωνία κατά την προσεχή σύνοδο του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.
Powered by TUODY Software