Συνομιλία Τσίπρα-Γιούνκερ: Νέα πρόταση των Θεσμών

Συνομιλία Τσίπρα-Γιούνκερ: Νέα πρόταση των Θεσμών
Παρά τους εξαιρετικά υψηλούς τόνους που χρησιμοποίησαν αμφότερες οι πλευρές την Τρίτη, ένα 24ωρο μετά Τσίπρας και Γιούνκερ είχαν 10λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία, το απόγευμα της Τετάρτης, σε μια προσπάθεια "να υπάρξει σύγκλιση θέσεων και να επιτευχθεί συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές", όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
 
Πληροφορίες από το Μαξίμου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αναμένει εξελίξεις μέσα στο Σαββατοκύριακο, με τη συζήτηση να μπαίνει σε νέα βάση και να επίκειται νέα πρόταση από την Κομισιόν.

Νωρίτερα, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες σημείωναν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να παραδώσει στην ελληνική κυβέρνηση μια νέα "ελαφρώς βελτιωμένη" πρόταση κάνουν λόγο οι τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, ο πρόεδρος της Κομισιόν -παρά την ένταση με την κυβέρνηση- προτίθεται να κάνει μία ακόμη προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης προτείνοντας σε Αθήνα και Θεσμούς (και κυρίως το ΔΝΤ) εναλλακτικά μέτρα, αντί αυτών που δεν δέχεται η ελληνική πλευρά, δηλαδή τα μέτρα για το ασφαλιστικό και το ΦΠΑ.

Όπως εξήγησε αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, για παράδειγμα στο Ασφαλιστικό θα προταθεί στην Αθήνα ως εναλλακτική επιλογή να προχωρήσει γρήγορα σε κάποιες μεταρρυθμίσεις, όπως η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, και οι υπόλοιπες αναγκαίες αλλαγές να μετατεθούν για αργότερα και μετά τις σχετικές μελέτες.

Ακόμη, θα προτείνει να καλυφθεί μέρος του δημοσιονομικού κενού με περαιτέρω μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.

Η κινητικότητα αυτή, εφόσον τελικά εκδηλωθεί, θα εντάσσεται σε μία ύστατη προσπάθεια να επανεκινηθούν οι διαδικασίες εξεύρεσης λύσης πριν το Eurogroup της Πέμπτης, καθώς οι πιο αισιόδοξοι ελπίζουν ότι, σε τυχόν θετική κατάληξή του, μπορεί να συγκληθεί ακόμη και το Σαββατοκύριακο Σύνοδος Κορυφής για την τελική συμφωνία.
* Νεότερες πληροφορίες από το Βερολίνο αναφέρουν ότι η καγκελαρία συναινεί στη νέα αυτή πρωτοβουλία.


Τσίπρας

Σαφές μήνυμα προς τους εταίρους έστειλε εκ νέου ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα μέτρα που θα πλήξουν τους ασθενέστερους, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, που επισκέπτεται την Αθήνα με "αποστολή" την αποτροπή του Grexit, όπως είπε.

Κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος προσωπικά και η κυβέρνησή του θα αναλάβουν τις ευθύνες, είτε να αποδεχθούν μια συμφωνία, είτε να πουν "το μεγάλο όχι στη συνέχιση μιας καταστροφικής πολιτικής".

Βερολίνο

"Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί μια λύση, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι και η ελληνική κυβέρνηση από την δική της πλευρά εργάζεται σκληρά για μια τέτοια λύση", δήλωσε ο Διευθυντής της Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ. Πρόσθεσε ότι οι επόμενες ενέργειες θα αποφασιστούν μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

ΗΠΑ

Συνάντηση με τη βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αμάντα Σλοτ, είχε στο γραφείο του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σε ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ, αναφέρεται πως κατά τη συνάντηση, η κ. Σλοτ επανέλαβε τις προτροπές του Προέδρου Ομπάμα για μία σοβαρή κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας.

"Συνεχίζουμε να πιέζουμε για μια γρήγορη συμφωνία ώστε η Ελλάδα να είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου καταθέτοντας σε Επιτροπή του Κογκρέσου, ενώ προειδοποίησε ότι "εξωτερικά σοκ" μπορεί να διαταράξουν την οικονομική σταθερότητα στις ΗΠΑ.

Μοσκοβισί


Οι απαιτήσεις των θεσμών από την Ελλάδα είναι κάθε άλλο παρά "τρελές", δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, μεταδίδει το Bloomberg.

Η συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι δύσκολη, αλλά θα έχει στόχο να υπάρξει κίνηση προς τα εμπρός, δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα συζητηθούν τα επίμαχα ζητήματα των συντελεστών ΦΠΑ, των συντάξεων και του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

"Περιμένουμε συγκεκριμένα μέτρα στα τρία αυτά σημεία. Δεν ζητάμε τρελά πράγματα", είπε, για να σημειώσει ότι υπάρχει ανάγκη για ένα ανθρωπιστικό πρόγραμμα, "αλλά θα πρέπει να υπάρχει και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, επειδή ζούμε σε μία παγκόσμια οικονομία της αγοράς και η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να παραμένει στο περιθώριο".

Ντομπρόφσκις

"Περιμένουμε ελληνικές προτάσεις", είπε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Β. Ντομπρόφσκις και πρόσθεσε ότι "η πρόταση των θεσμών είναι μία καλή βάση για συμφωνία, καθώς έχουν επιδείξει μεγάλη ελαστικότητα, κυρίως στην αλλαγή των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, από 3% για το 2015 στο 1%".

Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να συζητήσει άλλα μέτρα που θα φέρει η ελληνική πλευρά για να αντικαταστήσει το υψηλό ΦΠΑ σε ηλεκτρικό και τις περικοπές στο ΕΚΑΣ, ενώ συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα έχει τις δεύτερες πιο υψηλές αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορούν να γίνουν περικοπές στον συγκεκριμένο τομέα.

Ντάισελμπλουμ

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ διαβεβαίωσε ότι θέλει "να παραμείνει η Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη" και προειδοποίησε ότι είναι ακόμη "πολύ νωρίς" για να προβλέψει κανείς την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

"Οι προσπάθειές μου συνεχίζουν να επικεντρώνονται σε έναν αξιόπιστο τρόπο για να παραμείνει η Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη", τόνισε. "Πιστεύω πως οποιαδήποτε πρόβλεψη θα ήταν πρόωρη", πρόσθεσε εκτιμώντας πως "πολλοί καταλήγουν σε βιαστικά συμπεράσματα".

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software