Το επίδομα θέρμανσης κρίνει ΦΠΑ και ενοίκια

Το επίδομα θέρμανσης κρίνει ΦΠΑ και ενοίκια
Το αργότερο έως την Παρασκευή θα έχουν ανακοινωθεί οι κυβερνητικές αποφάσεις για το επίδομα θέρμανσης και την τύχη του ΦΠΑ 23% σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και φροντιστήρια.

Οι αποφάσεις συναρτώνται με τις διαπραγματεύσεις οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν εκ νέου με τους επικεφαλής της τρόικας την Τετάρτη (οι εκπρόσωποι ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM αναμένονται αύριο στην Αθήνα), καθώς τυχόν κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση απαιτεί ισοδύναμα 168 εκατ. ευρώ για φέτος και 250 εκατ. ευρώ το 2016.

Για το επίδομα θέρμανσης η κυβέρνηση υλοποίησε τη δέσμευση περικοπής του επιδόματος από τα 210 εκατ. ευρώ στα 105 εκατ. ευρώ και εκκρεμεί η ανακοίνωση των δικαιούχων.

Στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται τρία σενάρια.

Το πρώτο κωδικοποιείται στη φράση «δίνουμε στους ίδιους δικαιούχους λιγότερα», το δεύτερο είναι το αντίστροφο, δηλαδή «δίνουμε σε λιγότερους τα ίδια» και το τρίτο συνδέεται με ενδεχόμενη πλήρη κατάργηση του επιδόματος.

Παρότι το τελευταίο ενδεχόμενο αρχικά είχε απορριφθεί, δεν αποκλείεται να επανεξεταστεί ιδίως εφόσον το πετρέλαιο θέρμανσης βγήκε στην αγορά με τιμή ίση από την περυσινή, μετά την επίδραση του επιδόματος. Περίπου 85 λεπτά το λίτρο φέτος, χωρίς επίδομα, κοντά στα 85 λεπτά πέρυσι για τους δικαιούχους επιδόματος.

Αν περάσει το τρίτο σενάριο, θα μπορούσε ενδεχομένως να καλύψει μέρος του κόστους κατάργησης του ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Στις συζητήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας θα φανεί και το περιθώριο ελιγμών όσον αφορά ενδεχόμενες αλλαγές στην κλίμακα φορολόγησης ενοικίων από φέτος.

Η διάταξη για αύξηση των συντελεστών αποσύρθηκε και εξετάζεται το ενδεχόμενο καθιέρωσης περισσότερων κλιμακίων χωρίς αφορολόγητο, με στόχο όμως αύξηση των εσόδων κατά 200 εκατ. ευρώ φέτος.
Powered by TUODY Software