Δημόσιο: Ιστορίες σπατάλης στη μνημονιακή Ελλάδα...

Δημόσιο: Ιστορίες σπατάλης στη μνημονιακή Ελλάδα...
Ως ένα "μαύρο κουτί" είχε χαρακτηρίσει την Ελλάδα η ΕΚΤ στην περίοδο προ του μνημονίου: από τη μία πλευρά έβαζες 100 ευρώ και από την άλλη έβγαιναν μόνο 65. Κανείς δεν γνώριζε τι είχαν γίνει τα υπόλοιπα 35 ευρώ. Τότε, το κόστος αυτό είχε υπολογιστεί σε 18 δισ. τον χρόνο!

Απίστευτη σπατάλη

Είναι γνωστό ότι η σπατάλη είναι συνυφασμένη με το ελληνικό δημόσιο. Κι αν στην προ-μνημονιακή Ελλάδα το "μαύρο κουτί" δημιουργούσε πρωτογενή ελλείμματα, στην Ελλάδα του τρίτου μνημονίου, μπορεί να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και να έχουμε ήδη πληρώσει 33 δισ. σε περικοπές δαπανών, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ακόμη δεν υπάρχουν κραυγαλέες περιπτώσεις σπατάλης που αν μη τι άλλο προκαλούν το δημόσιο αίσθημα.

Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα ενδεικτικά παραδείγματα, όπως τα καταγράφει σε ρεπορτάζ η "Καθημερινή" της Κυριακής, των «χαμένων χρημάτων» που πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος:

1. Αχρείαστα τυπογραφεία. Το υπουργείο Οικονομικών πρόσφατα νοίκιασε κτίριο 10.000 τετραγωνικών μέτρων για να στεγάσει το τυπογραφείο του, που δεν χρησιμοποιεί πια.Το κόστος; 650.000 ευρώ ενοίκιο τον χρόνο.

Υπάρχει επίσης το Εθνικό Τυπογραφείο, το τυπογραφείο του υπ. Παιδείας και το τυπογραφείο του υπ. Αμύνης. Η συγχώνευση ή η καλύτερη διαχείριση των υφιστάμενων υποδομών θα μπορούσε να προσφέρει εξοικονόμηση 

2. Αλληλογραφία με φάκελο. Προφανώς το email, το οποίο είναι δωρεάν, και προβλέπεται μάλιστα από τον νόμο 2013 (αρ. 5, παρ. 1) για την επίδοση εγγράφων παραμένει άγνωστο στο Δημόσιο. Έτσι, η επίδοση εγγράφων από τις δημόσιες υπηρεσίες γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο κοστίζοντας 11,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

3. Ενοίκια. Είναι ενδεικτικό ότι σε έκθεση του 2011, ο ΟΟΣΑ, στην προσπάθειά του να καταγράψει το οργανόγραμμα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, είχε καταλήξει σε ένα τεράστιο γράφημα, το οποίο δεν χωρούσε να τυπωθεί στην έκθεση. Σε αυτή διαπιστώνεται ότι η διοίκηση είναι πολυδαίδαλη, ότι κάθε υπηρεσία έχει υπο-υπηρεσίες κ.λπ. και ότι το κόστος για ενοικίαση ακινήτων μόνο της κεντρικής διοίκησης είναι 50 εκατ. ευρώ.

4. Καθαρίστριες. Η ιστορία γνωστή και πρόσφατη. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος ενέκρινε την πρόσληψη 165 υπαλλήλων καθαρισμού σε διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, όταν πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση επαναπροσέλαβε τις περίπου 400 απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου και μετέθεσε 17 εξ αυτών στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

5. Βουλοκέρι εν έτει 2015. Σε έναν διαγωνισμό οργανισμού για χαρτικά, στυλό, φακέλους κ.λπ., υπήρχε όρος ότι ο προμηθευτής θα έπρεπε να καλύπτει όλη την Ελλάδα και να προμηθεύει μεταξύ άλλων και... βουλοκέρι. Ο όρος αυτός άφηνε εκτός διαγωνισμού μεγάλες αλυσίδες χαρτικών. Στην πορεία, το βουλοκέρι βγήκε ευτυχώς από τις προδιαγραφές.

*με πληροφορίες από την "Καθημερινή"

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software