ΕΣΕΕ: Αύξηση της απασχόλησης το 2015

ΕΣΕΕ: Αύξηση της απασχόλησης το 2015
Αύξηση της απασχόλησης κατά 5,3% καταγράφεται για το 2015 από την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου που παρουσίασε τη Δευτέρα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Η αύξηση αυτή μεταφράζεται σε 32.824 νέες θέσεις εργασίας στο εμπόριο μετά από πέντε χρόνια (2009-2014) διαρκούς μείωσης της απασχόλησης. Έτσι σήμερα στο εμπόριο απασχολούνται 657.319 άτομα που σημαίνει ότι η απασχόληση έχει επανέλθει στα επίπεδα του 1997.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΣΕΕ που παρουσιάστηκε η έκθεση, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου σημείωσε: "για να πάμε στην επόμενη μέρα πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη. Είναι πατριωτικό καθήκον για εργοδότες, συνδικαλιστικές οργανώσεις και κράτος".

Από τα υπόλοιπα στοιχεία της έκθεσης προκύπτει ότι για το 2016 προβλέπεται στασιμότητα στην απασχόλησης, ενώ για πρώτη φορά διακρίνεται σαφής ανάσχεση των λουκέτων στις επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά στα λουκέτα υπογραμμίζεται ότι το ποσοστό των επιχειρηματιών που πιθανολογούν ότι θα κλείσουν την επιχείρησή τους μειώνεται για πρώτη χρονιά ενώ παράλληλα σε κεντρικές αγορές της χώρας παρουσιάζεται μία στασιμότητα στο φαινόμενο των λουκέτων.

Αντωνοπούλου: Νέα προγράμματα για 104.000 άνεργους

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου στην ομιλία της, επεσήμανε τη συμβολή των κοινωνικών εταίρων στην ανόρθωση της οικονομίας.

Η επαναφορά των άνεργων πολιτών στην αγορά εργασίας είναι βασικό ζητούμενο για την κυβέρνηση, όπως είπε η ίδια, γι' αυτό και μέσω των προγραμμάτων του υπουργείου Εργασίας το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται η ανακοίνωση προγραμμάτων για την απασχόληση 104.000 ανέργων για εγγυημένη απασχόληση 6-12 μηνών με κάλυψη σε επαγγέλματα από όλους τους τομείς της οικονομίας με την κάλυψη του μισθολογικού κόστους μέχρι 450 ευρώ.

Ακόμη ανέφερε ότι το 30% των θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα έχουν χαθεί και αυτές οι θέσεις δεν πρόκειται να αναπληρωθούν αν και ως συνολικό ποσοστό απασχόλησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το δημόσιο αποτελεί το 19% στο σύνολο της οικονομίας και στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται χαμηλότερα και συγκεκριμένα στο 17,5%.

Κορκίδης: Σταθεροποίηση στην απασχόληση το 2016

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης σημείωσε στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με τα στοιχεία η προέλευση των προϊόντων στα ελληνικά ράφια δείχνει αύξηση των ελληνικών προϊόντων.

Οι περαιτέρω επιβαρύνσεις, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, για το 2016 όπως είπε ο κ. Κορκίδης, δημιουργούν ανησυχία στο εμπόριο ότι θα αυξηθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά εκτίμησε ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις μέχρι το τέλος του χρόνου και θα αποφευχθούν οι προβλέψεις για αύξηση των λουκέτων και της ανεργίας. Μεσολαβούν σημαντικά γεγονότα που θα βοηθήσουν να λειτουργήσει η οικονομία μας σαν ελατήριο, είπε ο ίδιος.

Ο κ. Κορκίδης σημείωσε ότι το 2016 φαίνεται ότι θα υπάρχει σταθεροποίηση στην απασχόληση για την αύξηση του μισθολογικού κόστους όχι για την αύξηση του μη μισθολογικού κόστους.

Προβλέψεις για το 2016

Για το 2016 περίπου 4 στις 10 Α.Ε. και Ε.Π.Ε. όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της έκθεσης, αδυνατεί να κάνει προβλέψεις για το μέλλον, πάνω από 4 στις 10 Ο.Ε., Ε.Ε. και ΑτΕ προβλέπουν μείωση πλύσεων και κερδών το 2016 ενώ περίπου μία στις τρεις απέφυγε ή δεν ήταν σε θέση να προβλέψει την εξέλιξη.

Όσον αφορά την απασχόληση, επικρατέστερη τάση είναι η στασιμότητα για το 2016 η οποία όμως συνοδεύεται και από μεγάλη αβεβαιότητα.
Powered by TUODY Software