"Μπλόκο" στην εθνική σύνταξη των 384 ευρώ

"Μπλόκο" στην εθνική σύνταξη των 384 ευρώ
“Μπλόκο” στο ύψος και στα κριτήρια καταβολής της εθνικής σύνταξης των... 384 ευρώ (όπως έχει προταθεί από την κυβέρνηση με το ποσό να είναι αναλογικό), φέρονται να βάζουν οι δανειστές, μετά την πρώτη "ανάγνωση" του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως η ένσταση των δανειστών έγινε γνωστή το Σαββατοκύριακο στο υπουργείο Εργασίας και είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί αφορά τη βάση της όλης μεταρρύθμισης όπως σχεδιάστηκε από τον υπουργό, Γιώργο Κατρούγκαλο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που ασχολούνται με το θέμα.

Συγκεκριμένα οι δανειστές φέρονται να διαφωνούν με το να χορηγείται η εθνική σύνταξη με μόνο κριτήριο τα 15 χρόνια ασφάλισης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Το ρεπορτάζ αναφέρει πως - λαμβάνοντας αυτό υπόψη - η ελληνική πλευρά θα κάνει την υποχώρηση να τεθεί ως κριτήριο η αύξηση των ετών ασφάλισης από τα 15 στα 20 έτη.

Από την πλευρά τους οι δανειστές υποστηρίζουν πως το να παίρνει ένας ασφαλισμένος στα 15 χρόνια με μισθό 800 ευρώ σύνταξη 480 ευρώ, ίση δηλαδή με το 60% των αποδοχών (384 ευρώ από το κράτος και 96 ευρώ από τις εισφορές του), του δημιουργεί αντικίνητρο στο να ασφαλίζεται για περισσότερα χρόνια.

Επίσης θεωρούν πως επιβραβεύει όσους πλήρωσαν λιγότερα έναντι όσων πληρώνουν περισσότερα και για πολλά χρόνια.

Ακόμη οι δανειστές έχουν ζητήσει η μείωση της σύνταξης να είναι μεγαλύτερη του 6% για όσους αποχωρούν πριν από το 67ο έτος από την εργασία.

Με πληροφορίες από τον Ελεύθερο Τύπο

Powered by TUODY Software