Αύξηση 18% στα τρόφιμα, μείωση 23% στους μισθούς!

Αύξηση 18% στα τρόφιμα, μείωση 23% στους μισθούς!
Ως και 18% αυξήθηκαν οι τιμές σε βασικά τρόφιμα τον τελευταίο χρόνο, τα οποία συνεχίζουν... την ανοδική πορεία τους, παρά την καθίζηση των εισοδημάτων των πολιτών (οι μισθοί μειώθηκαν κατά 23%), σύμφωνα με έρευνα του Έθνους που βασίζεται σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το καθημερινό τραπέζι γίνεται όλο και ακριβότερο για τα ελληνικά νοικοκυριά από το 2010, δηλαδή ακριβώς με την έναρξη της κρίσης.
    
Από τα στοιχεία του πληθωρισμού για την περίοδο Δεκέμβριος 2014 - Δεκέμβριος 2015, καταγράφονται σημαντικές ανατιμήσεις. Για παράδειγμα στις πατάτες σημειώνεται ανατίμηση 18,6%, στο ελαιόλαδο 14,1%, στα νωπά λαχανικά 5,5%, στα αβγά 3,7%, στον καφέ 9%, στο ψωμί και στα δημητριακά 2,9%, στα ζαχαρώδη 5,4%, στα αποξηραμένα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς 10,5%, στα λοιπά τρόφιμα 6,9% και στο γάλα 1,8%.

Παράγοντες της αγοράς αλλά και της Επιτροπής Ανταγωνισμού υποστηρίζουν πως για τις ανατιμήσεις ευθύνεται η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, η δράση καρτέλ μεταξύ επιχειρήσεων, η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, η δυσκολία πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικές πηγές που εντάθηκε μετά την επιβολή των capital controls και τη φυγή καταθέσεων στο εξωτερικό.

Όσον αφορά τα νωπά προϊόντα οι ανατιμήσεις χρεώνονται αφενός στη διαρκώς συρρικνούμενη εγχώρια αγροτική παραγωγή αλλά και στους ελλιπείς ελέγχους κατά τη διακίνηση των προϊόντων. 
 
Powered by TUODY Software