Διαμάχη για τα χρέη των καναλιών

Διαμάχη για τα χρέη των καναλιών
Ξεπερνούν τα 34 εκατ. ευρώ, οι συνολικές οφειλές των τηλεοπτικών σταθμών από φόρους τηλεοπτικών διαφημίσεων και απλήρωτων προστίμων που έχουν καταλογιστεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝΕΛ), Δημήτρη Καμμένου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κατά το 2015 καταλογίστηκαν 39.300.659 ευρώ φόροι τηλεοπτικών διαφημίσεων ενώ από το 2010 έως σήμερα επιβλήθηκαν από το ΕΣΡ, πρόστιμα 23.332.729 ευρώ. Από τα 62.633.338 ευρώ των συνολικών οφειλών, έχουν εισπραχθεί μόλις 34.052.928 ευρώ.

Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι το 2013, επιβλήθηκαν από το ΕΣΡ 175 πρόστιμα, βεβαιώθηκαν 8.133.080 ευρώ και εισπράχθηκαν μόνο 1.870.140 ευρώ.

Συνεχίζοντας ο κ. Αλεξιάδης, έκανε λόγο για "σκανδαλώδες νούμερο", και πρόσθεσε, ότι πρέπει να υποχρεώνονται οι ιδιοκτήτες καναλιών, "όταν ξεκινούν", όπως είπε, «τα δακρύβρεχτα δελτία των 8.00 που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα χρέη του κόσμου, να περνάει μια ταινία από κάτω στην οθόνη στην οποία να αναγράφεται το χρέος του καναλιού, για να ενημερώνονται οι τηλεθεατές».

Στην ερώτησή του ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, ζητούσε να πληροφορηθεί τον αριθμό και το ύψος των προστίμων τα οποία έχουν επιβληθεί από το ΕΣΡ και πόσα από αυτά έχουν εισπραχθεί και από ποιον φορέα, ενώ υποστήριξε ότι υπάρχει "σαφέστατη σχέση μεταξύ των χρεών των τηλεοπτικών σταθμών και της πολεμικής που ασκούν στην κυβέρνηση".

Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι προτίθεται να ασκήσει "βέτο" προκειμένου να αποκλειστούν από το δικαίωμα αδειοδότησης, τηλεοπτικοί σταθμοί, οι οποίοι δεν έχουν καταβάλλει τις οφειλές τους στο Δημόσιο.
 


Απάντηση- Διάψευση


Σε διάψευση σχετικά με τις οφειλές στο Ελληνικό Δημόσιο των τηλεοπτικών σταθμών προχώρησε η ΕΙΤΗΣΕΕ.

Η ανακοίνωση

Σε σημερινές δηλώσεις του στη Βουλή, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, ισχυρίστηκε ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί χρωστούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από πρόστιμα του ΕΣΡ, καταφεύγοντας για μία ακόμα φορά στο μέθοδο της έντεχνης παραπλάνησης.

Η ΕΙΤΗΣΕΕ διαψεύδει κατηγορηματικά ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί που είναι μέλη της, δηλαδή οι έξι σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας, χρωστούν χρήματα στο Ελληνικό Δημόσιο από πρόστιμα του ΕΣΡ.

Ο κ. Αλεξιάδης κατέθεσε τα στοιχεία συνολικά ανά έτος, χωρίς να προσδιορίζει σε ποιους αναφέρεται ως οφειλέτες κι ανέφερε ότι τα στοιχεία που καταθέτει είναι χρήματα που χρωστούν τα κανάλια, δηλώνοντας: «Είναι πλέον θέμα άλλων φορέων - πιθανώς του ΕΣΡ, δεν γνωρίζω το νομικό καθεστώς- να ενημερώσουν ποιες είναι οι οφειλές ανά έτος και ανά κανάλι».

Ουδέν ψευδέστερον. Η δημόσια προσβάσιμη ιστοσελίδα του ΕΣΡ καταγράφει διαχρονικά όλα τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ανά ηλεκτρονικό μέσο και για ποια αιτία. Και σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα έξι μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ, όπως πολύ καλά γνωρίζει αλλά σκοπίμως αποκρύπτει.

Αντιθέτως, τα στοιχεία του κ. Υπουργού αφορούν σε χρεωκοπημένους σταθμούς, περιφερειακά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Πρόκειται για μια ακόμα τακτική λάσπης στον ανεμιστήρα, η οποία επαναλαμβάνεται. Παρόμοια προσπάθεια συνειρμικής αναγωγής στα έξι μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς επιχείρησε και για το φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων.

Ο κ. Αλεξιάδης γνωρίζει πολύ καλά, ή τουλάχιστον όφειλε να γνωρίζει ως αρμόδιος προϊστάμενος των φορολογικών αρχών, ότι οι έξι τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας και μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ δεν χρωστούν απολύτως τίποτα στο Ελληνικό Δημόσιο, διότι είτε έχουν πληρώσει όλες τους τις οφειλές είτε έχουν κατά νόμο ρυθμίσει τις υποχρεώσεις τους.

Ο κ. Υπουργός θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός στα στοιχεία που παραθέτει, για να μην εκτίθεται μέσω της προσπάθειάς του να δημιουργήσει εντυπώσεις και φανταστικούς εχθρούς. Πρακτικές του είδους δεν συμβαίνουν σε δημοκρατικές χώρες, όπως είναι η Ελλάδα.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software