Αλαλούμ με δηλώσεις Σταθάκη για το χρέος

 Αλαλούμ με δηλώσεις Σταθάκη για το χρέος
«Εκτός τόπου και χρόνου» χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης τα «παραπλανητικά», όπως υπογραμμίζει, δημοσιεύματα περί «ανατροπής στη θέση της κυβέρνησης για το χρέος».

Το θέμα προέκυψε από το Reuters που μετέδωσε ότι ο κ. Σταθάκης μιλώντας σε ελληνογερμανικό φόρουμ δήλωσε: «Μέχρι το 2022, το χρέος... είναι βιώσιμο... Αλλά μετά, θα χρειαστούμε νέο γύρο συζητήσεων».

Διευκρινίζοντας το τι ακριβώς είπε, το γραφείο του Γιώργου Σταθάκη αναφέρει ότι ο υπουργός δήλωσε από το Βερολίνο: «Με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να κλείσει και το ζήτημα της βιωσιμότητας του μακροχρόνιου χρέους της Ελλάδας. Διαφορετικά θα καταστεί δυσχερής η προσέλκυση μακροχρόνιων επενδύσεων στη χώρα.

Επιπλέον, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να κλείσει στις 22 Απριλίου και ότι αμέσως μετά θα ψηφίσει η Βουλή την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση».

Εξάλλου ο υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τόσο η συνταξιοδοτική, όσο και η φορολογική μεταρρύθμιση θα «περάσουν» από την ελληνική Βουλή δίχως σημαντικά προβλήματα.

Σχετικά με το ασφαλιστικό, επισήμανε ότι «έτσι όπως έχει σχεδιαστεί, έχει πολύ καλή ισορροπία, καθώς προστατεύει τη μεγάλη πλειοψηφία των υφιστάμενων συντάξεων, ενώ η αύξηση των εισφορών κατανέμεται με δίκαιο τρόπο».

Όσον αφορά την κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται «μέρα με τη μέρα», ενώ εκτίμησε ότι το β’ εξάμηνο του 2016, το ΑΕΠ θα επανέλθει σε περίοδο αύξησης.

«Βλέπουμε μία ισχυρή κυκλική ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία» σημείωσε, ενδεικτικά.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, χαρακτήρισε «μη ρεαλιστικό» τον στόχο των 50 δισ. ευρώ. «Αυτή τη στιγμή στοχεύουμε σε έσοδα 15 δισ. ευρώ, ίσως και λίγο λιγότερα» έσπευσε να διευκρινίσει.

Αιτιολογώντας τα «φτωχά» έσοδα, ο κ. Σταθάκης παρέπεμψε στο πολιτικό κλίμα και τη γραφειοκρατία.

Όπως εξήγησε, εννέα από τις 23 ιδιωτικοποιήσεις βρίσκονται σε τελικό στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2016.

Πυρά Κουμουτσάκου

Με αφορμή τα δημοσιεύματα, που είδαν το φως της δημοσιότητας νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος είχε κάνει το εξής σχόλιο:

«Είναι παρωδία, είναι επικίνδυνη, πρέπει να φύγει η κυβέρνηση. Ο κ. Σταθάκης από το Βερολίνο υποστήριξε ότι το χρέος είναι βιώσιμο έως το 2022, ωστόσο, νωρίτερα τη Δευτέρα ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται κούρεμα. Ακόμα και για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αυτή η κυβέρνηση δεν ξέρει ούτε τι λέει, ούτε τι θέλει, ούτε τι κάνει».
Powered by TUODY Software