Ολονύχτιες διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς

Ολονύχτιες διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς

Σε θρίλερ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των Θεσμών. Οι διαβουλεύσεις των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο, τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη και τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο διήρκεσαν ως τα ξημερώματα.

Στο τραπέζι όλα τα θέματα: ασφαλιστικό, φορολογικά μέτρα, "κόκκινα δάνεια", επικουρικές συντάξεις.

Συνεχείς αναβολές

Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε την Κυριακή εν τέλει στις 22:00, ύστερα από αλλεπάλληλες αλλαγές της ώρας έναρξης, αφού αρχικά το ραντεβού ήταν προγραμματισμένο για τις 16:00 το απόγευμα. Αναβλήθηκε για τις 17:00, τις 20:00, τις 21:00 και εν τέλει η διαπραγμάτευση ξεκίνησε στις 22:00.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η μεταφορά της ώρας έναρξης των διαπραγματεύσεων (αρχικά ήταν να ξεκινήσουν στις 4 μ.μ. , ακολούθως στις 8 μ.μ.) έγινε μετά από αίτημα των εκπροσώπων των Θεσμών.


Διαβάστε: Η πρόταση των Θεσμών στη διαπραγμάτευση


Τσακαλώτος: Είχαμε πρόοδο

«Είχαμε πρόοδο σε σχεδόν όλα τα ζητήματα και όλοι έχουν κρατήσει κάποια θέματα για αύριο (σ.σ. σήμερα), το πολύ έως τα χαράματα της Δευτέρας», δήλωσε στις 02.40 τα ξημερώματα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά από την ολοκλήρωση των συναντήσεων με τους επικεφαλής των κλιμακίων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, υπήρξε πρόοδος στο ασφαλιστικό, στα «κόκκινα» δάνεια και στο τελευταίο τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ.

Νωρίτερα, υψηλόβαθμος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου είχε αναφέρει ότι μεταξύ των θεμάτων συζήτησης για την αναζήτηση εσόδων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως το 2018, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, ήταν και η νέα φορολογική επιβάρυνση στα τσιγάρα και τα άλλα καπνικά προϊόντα.

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις του Σαββάτου διήρκησαν περισσότερο από 10 ώρες, καθώς άρχισαν στις 4 το απόγευμα με αντικείμενο το ασφαλιστικό, συνεχίστηκαν για τα «κόκκινα» δάνεια (παρόντος σε μεγάλο μέρος της συνάντησης και του διοικητή τής Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα) και ολοκληρώθηκαν με τη συζήτηση για τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, στη παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων εξετάζονται «λέξη προς λέξη» τα κείμενα των αποφάσεων για τη συμφωνία.

Ωστόσο παρά τις δηλώσεις Τσακαλώτου παραμένει μεγάλη απόσταση στις επικουρικές συντάξεις και στα κόκκινα δάνεια με τους θεσμούς να ζητούν από την κυβέρνηση άμεση απελευθέρωση της πώλησης σε funds και να μην δέχονται συμβιβαστική πρόταση της Αθήνας.


Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τις οποίες όμως δεν επιβεβαίωσαν τα στελέχη της κυβέρνησης εξερχόμενα από τη συνάντηση, η πρόταση πάνω στην οποία γίνεται συζήτηση αφορά στην προστασία από την πώληση κόκκινων επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους έως 100.000 ευρώ, δάνεια ύψους έως 75.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και προστασία για οφειλές έως 5.000 ευρώ για τα καταναλωτικά δάνεια, ενώ η διαπραγμάτευση γίνεται με ορίζοντα εξαίρεσης από την πώληση το 1 έτος για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και όσων δανείων επιχειρηματικών ή καταναλωτικών έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία.

Από την άλλη πλευρά οι δανειστές φέρονται να παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους σε ότι αφορά την πώληση σε funds εξυπηρετούμενων και μη δανείων, ενώ συμφωνούν να υπάρξει προστασία από την πώληση για στεγαστικά δάνεια με βάση τα όρια του νόμου Κατσέλη, δηλαδή δανειοληπτών που είναι οικονομικά αδύναμοι, αλλά η μεταβατική περίοδος προστασίας από την πώληση να μην είναι η τριετής.

Διαβάστε: "Αγκάθι" οι επικουρικές και τα "κόκκινα" δάνεια


Αλλά και στο πεδίο των δημοσιονομικών μέτρων που αναζητούνται για να κλείσουν τα 5,4 δισ. ευρώ, οι διαφορές εμμένουν. Οι θεσμοί επιμένουν σύμφωνα με πληροφορίες σε αύξηση έμμεσων φόρων σε ποτά, τσιγάρα, ΔΕΗ, νερό και σε πολλά άλλα πεδία.

Πιέσεις ασκούνται και για υποκατάσταση φορολογικών μέτρων με περικοπές δαπανών και για μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο.

Κορυφαία διαπραγματευτική πηγή ανάφερε χθες χαρακτηριστικά "εκτιμώ ότι δεν θα κλείσει τίποτα μόνο του, αν δεν κλείσουν όλα μαζί".

Ωστόσο η ελληνική πλευρά αισιοδοξεί, σύμφωνα με κορυφαία διαπραγματευτική πηγή, ότι μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση αν όχι στην άτυπη σύνοδο των υπουργών οικονομικών της 22ας Απριλίου στην Ολλανδία έστω και με έκτακτο Eurogroup στις 25 Απριλίου.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software