Συνεχίζεται ο μαραθώνιος-θρίλερ με την τρόικα

Συνεχίζεται ο μαραθώνιος-θρίλερ με την τρόικα
Σε εξέλιξη η νέα συνάντηση των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Με αντικείμενο συζήτησης τα δημοσιονομικά μεγέθη και με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, άρχισαν από τις 19.30 οι σημερινές διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των κλιμακίων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έγινε γνωστός, στις 20.30 ξεκίνησε η συζήτηση για τα “κόκκινα” δάνεια, ενώ στις 21.30 θα συζητηθεί το ασφαλιστικό με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Οι νέες συναντήσεις αποτελούν συνέχεια των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων του Σαββατοκύριακου που ολοκληρώθηκαν στις 06:50 το πρωί χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί συμφωνία.


Στη συνέχεια, αναμένεται να ακολουθήσουν οι συναντήσεις με τους υπουργούς, Παιδείας, Ενέργειας και Δικαιοσύνης.

Το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των δανειστών, με τις θέσεις της κυβέρνησης να παραμένουν υπέρ της διατήρησης του δημόσιου ελέγχου σε επιχειρήσεις του κλάδου ανεξάρτητα από το αν έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ όπως συμβαίνει με το 17% των μετοχών της ΔΕΗ, το 35% των ΕΛΠΕ και το 65% της ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου τα θέματα που σχετίζονται με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας (δημοπρασίες, ενέργειας από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ) όπως και με τον ΑΔΜΗΕ έχουν κλείσει.


«Έχει γίνει σημαντική πρόοδος για να υπάρξει συμφωνία για τα "κόκκινα δάνεια" αλλά δεν έχει κλείσει ακόμη η συμφωνία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, που διήρκεσε όλη την νύχτα.

Ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει σήμερα, καθώς αύριο Τρίτη αναχωρούν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Πρόσθεσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για το φορολογικό και πως το μεσημέρι θα συνεχιστεί η συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια.

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς.

«Έχουμε φτάσει κοντά» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πορεία της διαπραγμάτευσης για τα «κόκκινα» δάνεια.

Κομισιόν


Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης κατέγραψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Διαβάστε: Η πρόταση των Θεσμών στη διαπραγμάτευση

Συνεχείς αναβολές

Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε την Κυριακή εν τέλει στις 22:00, ύστερα από αλλεπάλληλες αλλαγές της ώρας έναρξης, αφού αρχικά το ραντεβού ήταν προγραμματισμένο για τις 16:00 το απόγευμα. Αναβλήθηκε για τις 17:00, τις 20:00, τις 21:00 και εν τέλει ξεκίνησε στις 22:00.

Τσακαλώτος: Είχαμε πρόοδο

«Είχαμε πρόοδο σε σχεδόν όλα τα ζητήματα και όλοι έχουν κρατήσει κάποια θέματα για αύριο (σ.σ. σήμερα), το πολύ έως τα χαράματα της Δευτέρας», δήλωσε στις 02.40 τα ξημερώματα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά από την ολοκλήρωση των συναντήσεων με τους επικεφαλής των κλιμακίων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, υπήρξε πρόοδος στο ασφαλιστικό, στα «κόκκινα» δάνεια και στο τελευταίο τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ.

Νωρίτερα, υψηλόβαθμος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου είχε αναφέρει ότι μεταξύ των θεμάτων συζήτησης για την αναζήτηση εσόδων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως το 2018, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, ήταν και η νέα φορολογική επιβάρυνση στα τσιγάρα και τα άλλα καπνικά προϊόντα.
 
Οι δανειστές φέρονται να παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους σε ότι αφορά την πώληση σε funds εξυπηρετούμενων και μη δανείων, ενώ συμφωνούν να υπάρξει προστασία από την πώληση για στεγαστικά δάνεια με βάση τα όρια του νόμου Κατσέλη, δηλαδή δανειοληπτών που είναι οικονομικά αδύναμοι, αλλά η μεταβατική περίοδος προστασίας από την πώληση να μην είναι η τριετής.

Διαβάστε:
Σόιμπλε: Είμαι αισιόδοξος για λύση στο θέμα της Ελλάδας
Powered by TUODY Software