Σταθάκης: Για δύο χρόνια θα ισχύσει ο "κόφτης"

Σταθάκης: Για δύο χρόνια θα ισχύσει ο "κόφτης"
«Ο "κόφτης", η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ορίζοντα, είναι το 2017 και 2018. Αυτή είναι η συμφωνία, έχει ημερομηνία λήξης» ανέφερε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι κάτι ιδιαίτερο».

«Ο μηχανισμός δεν διαφέρει ούτε στο ελάχιστο από τον καθιερωμένο μηχανισμό που υπάρχει σε όλες τις χώρες της ΕΕ που έχουν συμφωνήσει το δημοσιονομικό σύμφωνο, μέχρι το 2020. Δεν έχει καμία διαφορά από αυτόν, τον έχει η Γερμανία, η Σουηδία, υπάρχει συζήτηση με την απόκλιση που υπάρχει στην Πορτογαλία».

«Άρα», προσέθεσε ο υπουργός, «δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Ούτε τέταρτο μνημόνιο ούτε μακροχρόνιες δεσμεύσεις, ούτε μακροχρόνιος μηχανισμός προσαρμογής. Τίποτε από αυτά δεν αποτελεί μέρος της συζήτησης. Το αντίθετο».

Επίσης, στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι και άλλα μέτρα, όπως ο ΕΝΦΙΑ, είχαν ημερομηνία λήξης, όταν θεσπίστηκαν και, στη συνέχεια, έγιναν μόνιμα, ο υπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε κάθε βήμα θετικό που θα γίνεται στην οικονομία και θα ξανακοιτάζει θέματα φορολογικής πολιτικής που πρέπει να υπάρξουν ελαφρύνσεις.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Η κυβέρνηση θεωρεί και θα συνεχίσει να θεωρεί ότι διορθώσεις στα φορολογικά δεδομένα οφείλουν και θα συνεχίσουν να γίνονται. Στον ΕΝΦΙΑ κάναμε διόρθωση με τις αντικειμενικές αξίες. Αν η οικονομία πάει πολύ καλά, η αυτόματη αύξηση εσόδων -δεν την έχουμε προεγγράψει αυτήν τη στιγμή- θα είναι σημαντική».

«Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε κάθε βήμα θετικό που θα γίνεται στην οικονομία, προφανώς θα ξανακοιτάζει θέματα φορολογικής πολιτικής, που είναι κοινός τόπος ότι πρέπει να υπάρξουν ελαφρύνσεις, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ και πολλές άλλες κατηγορίες φόρων που σταδιακά θεωρούμε ότι πρέπει να έρθουν σε ένα μέτρο», σημείωσε.
Powered by TUODY Software