Χαρδούβελης: Μιλούσαμε για πλεόνασμα 4,5% το 2016

Χαρδούβελης: Μιλούσαμε για πλεόνασμα 4,5% το 2016
Σκληρή επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ και στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές βρισκόταν σε αδιέξοδο και ότι για φέτος προβλεπόταν πλεόνασμα 4,5%.

Μιλώντας στον Βήμα FM, ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε ότι η αξιολόγηση θα έκλεινε μόνο με το παραπάνω πλεόνασμα, στόχος που θα μεταφραζόταν σε νέα φοροεισπρακτικά μέτρα και οδυνηρές περικοπές.

"Πράγματι ήταν αρκετά αυστηρό το πλαίσιο του 2014. Μιλούσε το 2016 να έχουμε ένα πλεόνασμα 4,5%. Στόχος μας ήταν τότε να κλείσουμε την αξιολόγηση. Δεν θέλαμε να το φέρουμε στο τραπέζι από τότε. Θέλαμε να το μειώσουμε από 4,5%, να το φέρουμε στο 3%. Πιστεύαμε ότι ένα 3% θα μπορούσε να το αντέξει η οικονομία με τους ρυθμούς ανάπτυξης που θέλαμε να έχουμε" ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Στην ερώτηση αν οι δανειστές θα το δέχονταν απάντησε: "Θα το δεχόντουσαν. Δεν μπορούσαμε να το βάλουμε στο τραπέζι το 2014, διότι θα χάναμε αξιοπιστία. Έπρεπε πρώτα να κλείσουμε την αξιολόγηση. Είχαμε το ΔΝΤ με το μέρος μας. Θα το φέρναμε με το μέρος μας και θα το δεχόντουσαν, πιστεύω".

Επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ


"Μέσα σε ελάχιστες λέξεις, ο Γ. Χαρδούβελης κατέρριψε τον μύθο του success story της προηγούμενης κυβέρνησης που καλλιεργούσε συστηματικά ο Αντώνης Σαμαράς και συνεχίζει να καλλιεργεί ο Κ. Μητσοτάκης" σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει ότι παραδέχτηκε πως η συμφωνία που διαπραγματευόταν η τότε κυβέρνηση με τους δανειστές προκειμένου να ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση του δεύτερου μνημονίου δεν έβγαινε!

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Χαρδούβελης παραδέχτηκε πως, παρόλο που το πλεόνασμα 4,5% που ζητούσαν οι δανειστές για το 2016 ήταν αδύνατον να επιτευχθεί, η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν έτοιμη να το αποδεχτεί, φέρνοντας ακόμα πιο σκληρά μέτρα, ώστε να κλείσει την αξιολόγηση.

"Η κυνική ομολογία του Γ. Χαρδούβελη είναι ενδεικτική της πολιτικής που εφάρμοσε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Υποταγή στις πιο ακραίες απαιτήσεις των δανειστών, βάρβαρα μέτρα φτωχοποίησης και εξαθλίωσης του ελληνικού λαού" σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζει ότι "αυτά τα εξωφρενικά πρωτογενή πλεονάσματα της κυβέρνησης Σαμαρά πέτυχε και μείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ακυρώνοντας 20 δισ. μέτρα, μέσα από μια σκληρή και επίμονη διαπραγμάτευση για τα συμφέροντα της χώρας".

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software