Σταϊκούρας: Διαπραγματευτικές ήττες και ψέματα

Σταϊκούρας: Διαπραγματευτικές ήττες και ψέματα
Υποχωρήσεις συνεχώς και παντού, διαπραγματευτικές ήττες και ψέματα, περιέγραψε ως το τρίπτυχο της «κυβερνητικής αποτυχίας», ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά την ενημέρωση του Ευ. Τσακαλώτου για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Κατά την τοποθέτησή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, μίλησε για «κυβέρνηση προθύμων» και εξέφρασε τον φόβο ότι μετά την σημερινή τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, η «δημιουργική ασάφεια» παραμένει κι -όπως είπε- «όλοι ξέρουμε τι κόστος είχε αυτή για την χώρα».

Όπως είπε, η αξιωματική αντιπολίτευση θα ήθελε να είναι διαφορετική σήμερα η συζήτηση: να έχει κλείσει η αξιολόγηση, να έχουν ληφθεί τα ουσιαστικά μέτρα για το χρέος, να έχει μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (εκκρεμότητα που υπάρχει από τον Μάρτιο του 2015).

«Δυστυχώς όμως, ένα ακόμη Eurogroup πέρασε χωρίς συμφωνία της αξιολόγησης, χωρίς χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσής της, με πλήρη υποχώρηση της κυβέρνησης προκειμένου να έρθουν στην Ελλάδα, χωρίς τις αναγκαίες και ουσιαστικές αποφάσεις για το δημόσιο χρέος και με την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να μετατίθεται για το μέλλον» επισήμανε. Συνεπώς, όπως τόνισε, η εκκρεμότητα παραμένει, το σύρσιμο όμως της αξιολόγησης είναι καταστροφικό για την χώρα.

Πότε θα κλείσει η αξιολόγηση;

Στο σημείο αυτό, ο κ. Σταϊκούρας, σημείωσε τα εννέα σημεία της κριτικής της ΝΔ προς την κυβέρνηση και έθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών αντιστοίχως ερωτήματα.

- «Πότε θα κλείσει η αξιολόγηση; Ο πρωθυπουργός είχε πει 5 Δεκεμβρίου. Ισχύει η δήλωση του πρωθυπουργού ότι εντός του πρώτου τριμήνου του 2017, εντάσσονται και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαράλωσης της ΕΚΤ»

- Πότε θα έπρεπε να είχε κλείσει η αξιολόγηση;

- Πότε προβλέπει ο προϋπολογισμός εκταμίευση της δόσης, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software