Σαντορινιός: Στόχος η κυκλική οικονομία στα νησιά

Σαντορινιός: Στόχος η κυκλική οικονομία στα νησιά
Στο 5ο Διεθνές Συμπόσιο Εκπαιδευτικού Εργαστηρίου για την εξέργεια, την ανάλυση του κύκλου της ζωής και την αειφορία που διεξήχθη στη Νίσυρο, παρευρέθηκε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, την Κυριακή.

Ο κ. Σαντορινιός κατά την ομιλία του, τόνισε την σημασία της διεξαγωγής τέτοιων συνεδρίων στα νησιά, αφού, όπως είπε, δίνονται εξαιρετικές ευκαιρίες για την εξεύρεση πρόσθετων τρόπων αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτουν.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μάλιστα, αποκάλυψε πως τον Σεπτέμβρη από την Κρήτη θα ανακοινωθεί από τον υπουργό Ενέργειας και τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο, μια σημαντική και ρηξικέλευθη νομοθετική πρωτοβουλία, το νομοσχέδιο για ενεργειακούς συνεταιρισμούς.

Στόχος του νομοσχεδίου θα είναι η δημιουργία κατάλληλων προνοιών στα μικρά νησιά, μέσω χρηματοδοτήσεων που ήδη έχουν εξευρεθεί, ώστε να δημιουργηθούν συνεταιρισμοί, φυσικών ή νομικών προσώπων, σε συνεργασία με τον δήμο, προκειμένου να λειτουργήσουν υποδομές παραγωγής εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

«Συνολικότερος σκοπός της παραπάνω δράσης, είναι η δημιουργία των κατάλληλων εκείνων συνθηκών, ώστε να εφαρμοστούν στα νησιά καινοτόμες δράσεις και δράσεις κυκλικής οικονομίας μέσα από κοινά και ανοιχτά σχήματα όπως είναι οι συνεταιρισμοί, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας», εξήγησε ο κ. Σαντορινιός.

Κατά το χαιρετισμό του στο συνέδριο, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στάθηκε στην σημασία που είχε για το μέλλον όλων των νησιών, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Νίσυρο, τον Δεκέμβρη του 2016.

«Με ορόσημο την επίσκεψη αυτή, κατά την οποία ανακοινώθηκαν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την νησιωτικότητα, έχει ήδη ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για υλοποίηση ενός πλέγματος πολιτικών για την ανάπτυξη των νησιών, με έμφαση στις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων», τόνισε ο κ. Σαντορινιός.

Σε ότι αφορά τις προσπάθειες στην Ευρώπη, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εξήγησε πως «οι ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ευρώπης δεν γίνεται να εφαρμοστούν στην ουσία τους, από τη στιγμή που οι νησιώτες δεν αισθάνονται ισάξιοι με τους υπόλοιπους ευρωπαίους πολίτες».

Τόνισε δε, πως είναι άμεση η ανάγκη για την εφαρμογή στοχευμένων και προωθητικών πολιτικών που θα αναδείξουν τα ευρωπαϊκά νησιά και θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την ευημερία των κατοίκων τους.

Ιδιαίτερη προσπάθεια έχει καταστεί, τόνισε ο κ. Σαντορινιός, σε συνεννόηση με τους υπουργούς Μεταφορών της Ευρώπης, ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση από το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών για τα λιμάνια των μικρών νησιών και όχι μόνο των πέντε βασικών, που είχε αρχικά τεθεί σαν στόχος.

Τέλος, αναφορικά με το μεγάλο ζήτημα των άγονων γραμμών, ο υφυπουργός ανέφερε πως παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, έχουν εξοικονομηθεί 7.000.000 ευρώ επιπλέον, για την επιδότησή τους, ενώ παράλληλα προωθείται αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου το οποίο διέπει τις συμβάσεις ανάθεσης υπηρεσίας αλλά και την ακτοπλοΐα στο σύνολό της, με σκοπό την καλυτέρευση των συγκοινωνιακών αναγκών των νησιών.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Powered by TUODY Software