Σταϊκούρας: Νέα αυταπάτη οι εξαγγελίες για επιστροφή στην κανονικότητα

Σταϊκούρας: Νέα αυταπάτη οι εξαγγελίες για επιστροφή στην κανονικότητα
 Το προσχέδιο του προϋπολογισμού αποτυπώνει μία εικονική πραγματικότητα, κρύβει νέες επιβαρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, επιβεβαιώνει την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών και αποκαλύπτει την κυβερνητική αποτυχία στην επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της, τόνισε ο Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.   
 
Κατά την τοποθέτησή του επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού, ο κ. Σταϊκούρας αμφισβήτησε τους αρμόδιους υπουργούς που μιλούν για «επιστροφή στην κανονικότητα» και διερωτήθηκε πώς θα γίνει αυτό όταν υφίστανται ακόμη κεφαλαιακοί περιορισμοί, υποχωρεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και συρρικνώνεται η οικονομική ελευθερία, όταν επιβάλλονται νέοι φόροι και πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις, όταν το κατά μέσο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών συνεχίζει να συρρικνώνεται, συνεχίζονται τα «λουκέτα» στην αγορά και η «φυγή επιστημόνων» στο εξωτερικό, η μερική απασχόληση κερδίζει συνεχώς «έδαφος» και η μακροχρόνια ανεργία, ως ποσοστό της συνολικής ανεργίας, αυξάνει;

Ακόμη, υποστήριξε ότι διογκώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών, εξακολουθεί να υφίσταται εσωτερική στάση πληρωμών, ακόμη και σε κρίσιμους αναπτυξιακούς τομείς, όπως είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν μειωθεί σημαντικά και δεν επιστρέφουν ουσιαστικά στο τραπεζικό σύστημα, ενώ η χώρα παραμένει «απούσα» από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Με βάση τα παραπάνω εκτίμησε ότι η «επιστροφή στην κανονικότητα» είναι η «νέα κυβερνητική αυταπάτη».   
 
Αναφερόμενος στην υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων, ο κ. Σταϊκούρας παρατήρησε ότι η κυβέρνηση θριαμβολογεί γι' αυτό, αλλά δεν αποκαλύπτει ότι οι στόχοι επιτεύχθηκαν με την υπερφορολόγηση των πολιτών.

Ως «απόδειξη της εσφαλμένης επιλογής της κυβέρνησης να υπερφορολογήσει τους πολίτες» σημείωσε ότι οι οφειλές των πολιτών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζουν πλέον τα 128 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 43 δισ. ευρώ ή 33% από το 2014.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software