Κόβιντ: Οι Ευρωπαίοι να εκτιμήσουν τις οικονομικές εξελίξεις στην Ινδία

Κόβιντ: Οι Ευρωπαίοι να εκτιμήσουν τις οικονομικές εξελίξεις στην Ινδία

Εκκληση προς τους επιχειρηματίες και πολιτικούς της Ελλάδας και της Ευρώπης «να εκτιμήσουν» τις ραγδαίες οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που συντελούνται στην Ινδία, έκανε ο πρόεδρος της χώρας Ραμ Ναθ Κόβιντ, κατά τη διάλεξη που έδωσε στο Ζάππειο, παρόντων κυβερνητικών αξιωματούχων, πολιτικών, πρέσβεων και οικονομικών παραγόντων.

Τη διάλεξη που είχε τίτλο: «Η Ινδία και η Ευρώπη σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο», οργάνωσε το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) - το οποίο ο ομιλητής χαρακτήρισε «μια από τις σημαντικότερες δεξαμενές σκέψης στην εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα και την Ευρώπη – από κοινού με την πρεσβεία στης Ινδίας.

«Το ΑΕΠ της Ινδίας ήταν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του κόσμου και το 2017 η Ινδία ανέβηκε 30 θέσεις στον Δείκτη της Παγκόσμιας Τράπεζας Ease of Doing Business», είπε ο πρόεδρος Κόβιντ προσθέτοντας ότι «ως το 2025 η ινδική οικονομία θα αποτιμάται σε 5 τρις δολάρια, το οποίο της δίνει την τρίτη μεγαλύτερη θέση παγκόσμιας καταναλωτικής αγοράς.

Αναφερόμενος στα επιτεύγματα της ινδικής οικονομίας, είπε ότι «η τεχνολογία δεν καθοδηγεί μόνον τις υπηρεσίες αλλά και την μεταποιητική και καινοτόμα γεωργία», ενώ γίνεται όχημα για τον μετασχηματισμό της παραδοσιακής ιεραρχίας και των κοινωνικών συμπεριφορών.

«Τριακόσια εκατομμύρια μη προνομιούχοι άνοιξαν με τη συνδρομή της κυβέρνησης τραπεζικούς λογαριασμούς τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είπε χαρακτηριστικά».

Στο πεδίο των σχέσεων με την ΕΕ, αφού υπενθύμισε ότι η Ινδία είναι από τις πρώτες χώρες που συνήψαν διπλωματικές σχέσεις με την τότε ΕΟΚ και το 2004 εγκαθίδρυσαν «Στρατηγική Συνεργασία», είπε ότι καθώς τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει μια «νέα στρατηγική» με την Ινδία, ανοίγονται νέοι ορίζοντες προς διερεύνηση.

Η ΕΕ τόνισε, είναι «μεταξύ των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων και εξαγωγικών αγορών της Ινδίας», πηγή επενδύσεων και τεχνολογίας και έκανε ιδιαίτερη μνεία της συνεργασίας στους τομείς του φαρμάκου και της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι προτάσεις της Ινδίας ως παγκόσμιου παίκτη είναι η προσήλωση στην παγκόσμια ειρήνη, στους πολυμερείς θεσμούς, στην ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και της τρομοκρατίας, είτε προέρχονται από κρατικούς είτε από μη κρατικούς φορείς, είπε ο ινδός Πρόεδρος, τονίζοντας ότι η Ινδία και η ΕΕ πρέπει να πείσουν τον κόσμο να μην διακρίνει μεταξύ «καλών» και «κακών» τρομοκρατών.

Ως ιδιαίτερο τομέα ανέφερε την κυβερνοασφάλεια η οποία πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία «των οικονομικών και ενεργειακών δικτύων, του εμπορίου και της επικοινωνίας» και να προστατεύεται το ιντερνετ από «εξτρεμιστές και ανελεύθερα καθεστώτα».

Κλείνοντας περιέγραψε την εποχή μας ως την εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, της Τεχνητής Νοημοσύνης και της ρομποτικής. «Πρέπει να ξαναγράψουμε τις εξισώσεις μεταξύ ανθρώπων και μηχανών και τα ρυθμιστικά μας συστήματα πρέπει να προλάβουν τις αλλαγές και όχι να αντιδράσουν σ’ αυτές», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ραμ Ναθ Κόβιντ αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο ιστορικό βάθος των σχέσεων των δύο χωρών, που εκπροσωπούν από τους αρχαιότερους πολιτισμούς. Εκανε πολλές αναφορές στον Μεγάλο Αλέξανδρο και την ελληνιστική εποχή με όλες τις επιρροές που άφησε στη χώρα του και τόνισε τη φράση: «Ο Μέγας Αλέξανδρος ήρθε στη χώρα μας ηγούμενος ενός κατακτητικού στρατού το 326 π.Χ, αλλά έφυγε ως φίλος».

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software