Συμφωνία στο Eurogroup: Στα 10 χρόνια η επιμήκυνση στο χρέος, στα 15 δισ. η δόση

Συμφωνία στο Eurogroup: Στα 10 χρόνια η επιμήκυνση στο χρέος, στα 15 δισ. η δόση

Σε συμφωνία για την Ελλάδα κατέληξε το Eurogroup μετά από μαραθώνια συνεδρίαση.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα θα έχει πλέον την "ιδιοκτησία" του προγράμματος και θα συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

"Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της, το ίδιο έκαναν και οι θεσμοί. Το τέλος του προγράμματος επιφέρει και κάποιες ευθύνες. Η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και να συνεχίσει να εφαρμόζει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις", σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Αναφορικά με το χρέος, αποφασίστηκε η επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF κατά 10 χρόνια, καθώς και 10ετής επιμήκυνση των επιτοκίων.

"Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγεις στις αγορές. Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει ενεργά. Συνολικά η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα με ένα μαξιλάρι ασφαλείας 24,1 δισ. για τους υπόλοιπους 22 μήνες. Το χρέος είναι βιώσιμο", ανέφερε.

Για το ύψος της τελικής δόσης των δανείων για την Ελλάδα αποφασίστηκε ότι θα ανέλθει στα 15 δισ. ευρώ.

Ο Σεντένο χαιρέτισε την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε και τις 88 προαπαιτούμενες ενέργειες. "Συνολικά η Ελλάδα πραγματοποίησε πάνω από 450 μεταρρυθμίσεις πολλές από τις οποίες ήταν επώδυνες για τον πληθυσμό", ανέφερε.

Ο επικεφαλής του Eurogroup υπογράμμισε το πόσο ζωτικής σημασίας ήταν ο ρόλος της Γαλλίας και της Γερμανίας στις εξελίξεις.

Προηγήθηκε μαραθώνιος διαβουλεύσεων ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, με κεντρικό σημείο τριβής το χρονικό διάστημα της επιμήκυνσης και το ύψος της τελευταίας δόσης.

Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο έως το 2032, οπότε και θα επανελεγχθεί.

Η Ελλάδα θα τρέχει ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% έως το 2022, ενώ από το 2023 θα είναι στα 2,2% κατά μέσο όρο για ακόμα 40 χρόνια.

Διαβάστε: Το ανακοινωθέν του Eurogroup για την Ελλάδα

 

Κριστίν Λαγκάρντ

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι συμμερίζεται και την αίσθηση των Ευρωπαίων πως πρόκειται για ιστορική στιγμή, υπενθυμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια η ευρωζώνη έζησε δύσκολες στιγμές.

Ανέφερε ότι το ΔΝΤ χαιρετίζει τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα και ότι σημειώνει τη δέσμευση των εταίρων της Ελλάδας στην ευρωζώνη να λάβουν αν απαιτηθεί και νέα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Αισιόδοξος ο Μοσκοβισί

Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι "υπήρξαν πολύ δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα που ένιωσαν στο πετσί τους οι Έλληνες". Για να προσθέσει: "Οι Έλληνες τήρησαν τις δεσμεύσεις τους και οι εταίροι της Ελλάδας τηρούν τις δικές τους. Καταφέραμε αυτό που είχαμε ανάγκη".

"Επιτέλους οι φίλοι μας οι Έλληνες θα ξαναβρούν την ελπίδα τους. Η ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος συνέβη χάρη στην ευθύνη και την αλληλεγγύη", τόνισε και συμπλήρωσε: "Απόψε έχουμε αυτό που η Ελλάδα είχε ανάγκη, ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων για το χρέος. Δεν υπάρχει εποπτεία που θα είναι καταχρηστική για τη χώρα".

Ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά ενισχυμένη συνεργασία η οποία προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Κατά τον επίτροπο, το πακέτο μέτρων που υιοθετήθηκε για το ελληνικό χρέος είναι αξιόπιστο και θα αποδειχθεί αποτελεσματικό διότι θα γίνει δεκτό από τις αγορές.

Κλάους Ρέγκλινγκ

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε: "Είμαστε έτοιμοι να εκταμιεύσουμε 15 δισ ευρώ, τα 9,6 δισ. θα πάνε στο μαξιλάρι ασφαλείας μέχρι το 2020, τα εναπομείναντα θα πάνε στον ξεχωριστό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους".

Τόνισε επίσης ότι πρόκειται για μία ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, ενώ υπενθύμισε ότι κατά το παρελθόν η ευρωζώνη έζησε κρίσιμες στιγμές και χαιρέτισε την αλληλεγγύη των χωρών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους, ανέφερε ότι θα υπάρξουν επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων των δανείων.


Μάριο Ντράγκι

Τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μετά τη σημερινή απόφαση του Eurogroup επισημαίνει με γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Ολόκληρη η δήλωση

"Χαιρετίζουμε την ολοκλήρωση από την Ελλάδα των προαπαιτούμενων. Αυτό ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESΜ. Πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση του πακέτου των μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκε από το Eurogroup θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα. Η παραμονή της Ελλάδας στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της συμπαγούς δημοσιονομικής πολιτικής είναι κλειδί. Χαιρετίζουμε την ετοιμότητα του Eurogroup να εξετάσει περαιτέρω μέτρα για το χρέος σε μακροπρόθεσμο επίπεδο σε περίπτωση αρνητικών οικονομικών εξελίξεων".


Κομισιόν

Την απόφαση του Eurogroup για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μέσω Twitter.

"Η συμφωνία του Eurogroup ανοίγει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα. Θα αγωνίζομαι πάντα για να βρίσκεται η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την ανθεκτικότητα και την ευρωπαϊκή προσήλωση του. Οι προσπάθειές τους δεν ήταν μάταιες", έγραψε.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, έγραψε στο Twitter: "Από την υπόσχεση για το χρέος τον Νοέμβριο του 2012, ως το κολασμένο πρώτο εξάμηνο του 2015 και την συνεπή και ολόθερμη υποστήριξη του μέχρι σήμερα. Αυτή την σημαντική βραδιά, οι Έλληνες δεν ξεχνάμε τον μεγάλο φίλο της χώρας και τον καθοριστικό του ρόλο".


FT: Ιστορική συμφωνία

Οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ευρωζώνης κατέληξαν στην πολυαναμενόμενη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, επιμηκύνοντας τον χρόνο αποπληρωμής δανείων ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να βάλει ένα τέλος στην περίοδο των διεθνών προγραμμάτων στήριξης, γράφει η εφημερίδα Financial Times στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για τα τελευταία ζητήματα που απέμεναν έπειτα από έξι και πλέον ώρες διαπραγματεύσεων, οι οποίες συνεχίστηκαν μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα.

Η συμφωνία χαιρετίστηκε ως ιστορική στιγμή από ευρωπαίους διπλωμάτες, καθώς σηματοδοτεί το κλείσιμο της οκταετούς περιόδου των τριών προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδας, η οποία υπέστη τη χειρότερη ύφεση που έχει αντιμετωπίσει ευρωπαϊκή οικονομία στη σύγχρονη ιστορία, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Powered by TUODY Software