Πως σχολιάζουν Ρώσοι ειδικοί την απόφαση του Eurogroup

Πως σχολιάζουν Ρώσοι ειδικοί την απόφαση του Eurogroup

Η υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας-Ε.Ε. πράγματι μπορεί να αφαιρέσει το ρίσκο μιας νέας κρίσης χρέους και της απειλής της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια , δηλώνει στο πρακτορείο ΝΟΒΟΣΤΙ ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού εκτιμήσεων , «ΑΡΙΚΑΠΙΤΑΛ», Αλεξέι Τρετιακόφ.

Ωστόσο ο ίδιος εκτιμά πως για τους ξένους επενδυτές υπάρχουν πολύ πιο ελκυστικές αγορές για επενδύσεις . «Δεν θα συμβούλευα τους Ρώσους επενδυτές να κρατάνε τις αποταμιεύσεις τους σε ευρώ διότι πολύ πιο σοβαρό ρίσκο από την Ελλάδα στο εγγύς μέλλον μπορεί να αποτελέσει η Ιταλία, όπου στην εξουσία ανήλθαν οι λαϊκιστές, με στόχο να αυξήσουν τα δημόσια έξοδα».

Ο επικεφαλής του Κέντρου χάραξης στρατηγικής της ΓΚΑΖΠΡΟΜΠΑΝΚ, Γιεγκόρ Σούσιν, τονίζει πως η Ελλάδα βγάζει από πάνω της τον «οικονομικό γύψο», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να νικήσει γρήγορα. Προς το παρόν, λέει, λύθηκε μόνο η βραχυπρόθεσμη, οξεία φάση της ελληνικής οικονομικής κρίσης, σε μακροπρόθεσμη φάση το θέμα αυτό παραμένει ανοικτό ...

Η κρίση ξεπερνιέται, οι αιτίες που τη γέννησαν παραμένουν, αναφέρει με δήλωση του στο πρακτορείο Σπούτνικ, ο ρώσος αναλυτής, Ντμίτρι Ζουραβλιόφ. Σε γενικές γραμμές, τονίζει, η οικονομική ουσία της Ε.Ε. συνίσταται στο γεγονός ότι η παραγωγή βρίσκεται στη Γερμανία και όλοι οι άλλοι είναι μόνο καταναλωτές. Έτσι αναδύεται το εύλογο ερώτημα: Που θα βρουν χρήματα οι αγοραστές; Τους απαντούν, κλείστε τα εργοστάσια, ανοίξτε μαγαζιά... Και αυτό είναι το πρόβλημα, εκτιμά ο Ζουραβλιόφ. Πως, χωρίς να παράγεις τίποτα, να έχεις δυνατότητα να αγοράζεις εμπορεύματα;

Ο ρώσος αναλυτής τονίζει πως η Ελλάδα διαθέτει τουριστικά θέρετρα τα οποία δεν πρέπει να τα πάρουν οι Γερμανοί, αλλά δεν μπορεί να σταθεί η οικονομία αποκλειστικά και μόνο στον τουρισμό.

Έτσι, εκτιμά, η κρίση ίσως σε όχι τόσο οξεία μορφή, θα επανέλθει. Το πρόβλημα εξισορρόπησης των πληρωμών παραμένει. Σήμερα η Ελλάδα, αύριο ίσως η Πορτογαλία ή η Ισπανία. Κάθε φορά η κρίση θα ξεπερνιέται αλλά το πρόβλημα θα παραμένει. Για να λυθεί πρέπει να γίνει μετάβαση σε μια ισότιμη ανταλλαγή, αλλά αυτό αφαιρεί κάθε λόγο ύπαρξης της Ε.Ε. με τη σημερινή της δομή. Αυτό δεν θα συνέφερε τη Γερμανία και τη Γαλλία, καταλήγει ο Ζουραβλιόφ.

Powered by TUODY Software