Η Κομισιόν διαψεύδει το ΑΠΕ για τις συντάξεις

Η Κομισιόν διαψεύδει το ΑΠΕ για τις συντάξεις

Και η Κομισιόν διαψεύδει ότι υπάρχει απόφαση αναφορικά με το θέμα των συντάξεων, αυτό δηλαδή που είχε μεταδώσει νωρίτερα με τηλεγράφημά του το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τη φράση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πως "pacta sunt servanda" (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται) επανέλαβε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν, ερωτηθείς σχετικά με διαρροή που θέλει τους θεσμούς να συμφωνούν στην κατάργηση του μέτρου περικοπής των συντάξεων.

«Υπάρχει μόνο μία πηγή. Ο πρόεδρος μίλησε on the record την Τετάρτη. Η θέση μας είναι σαφής: ό,τι έχει συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστεί», είπε.

Ωστόσο, δεν θέλησε να απαντήσει στην ερώτηση τι ακριβώς εννοούσε ο πρόεδρος Γιούνκερ με αυτή τη φράση, εάν δηλαδή αναφερόταν στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% ή συγκεκριμένα στο μέτρο της περικοπής των συντάξεων.

Επίσης, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πληροφορίες ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις στο ζήτημα αυτό κατά τη διάρκεια της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα.

Ανέφερε, τέλος, ότι η πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή των θεσμών ολοκληρώθηκε και θα δημοσιευθεί σύντομα η σχετική δήλωσή τους.


Αρνητική η αντίδραση των αγορών

Αρνητική είναι η αντίδραση από τις αγορές για το θέμα της ημέρας, τις συντάξεις.

Άμεση ήταν η αντίδραση στην αγορά ομολόγων, όταν κυκλοφόρησε από το ΑΠΕ η πληροφορία πως υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα να μη μειωθούν οι συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Η απόδοση του 10ετούς ομόλογου σε λίγα μόλις λεπτά από τις 12:30 έως και τις 13:00 σημείωσε άνοδο 60 περίπου μονάδων βάσης και κινούνταν στα επίπεδα του 4,087% με άνοδο 1,41%.

 

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software