Θεσμοί: Ούτε κουβέντα για τις συντάξεις- ΥΠΟΙΚ: Ζητήσαμε να μην περικοπούν

Θεσμοί: Ούτε κουβέντα για τις συντάξεις- ΥΠΟΙΚ: Ζητήσαμε να μην περικοπούν

Δεν αναφέρεται η απάντηση των εκπροσώπων των δανειστών σε άτυπο ενημερωτικό σημείωμα  από το υπουργείο Οικονομικών- μετά την αποχώρηση του κουαρτέτου- στο οποίο αναφέρεται ρητώς πως η ελληνική πλευρά έθεσε στους θεσμούς το θέμα της ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων

Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο - δια στόματος παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών-  παραδέχεται ότι στο τραπέζι των συζητήσεων με το κουαρτέτο μπήκαν οι εξαγγελίες Τσίπρα από την ΔΕΘ και πως επιβεβαιώθηκε το δημοσιονομικό κόστους τους αν και με "ελάχιστες αποκλίσεις".

Σύμφωνα με το ίδιο ενημερωτικό σημείωμα, η ελληνική πλευρά παρουσίασε στοιχεία και πίνακες στους θεσμούς, τα οποία δείχνουν ότι εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και πως η περικοπή των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό αλλά δημοσιονομικό μέτρο.

Αναλυτικά το ενημερωτικό σημείωμα του ΥΠΟΙΚ:

Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας θα είναι βιώσιμο για τις επόμενες δεκαετίες και η ακύρωση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων (προσωπικής διαφοράς) δεν επηρεάζει την βιωσιμότητά του. Μάλιστα, η ελληνική πλευρά κατέθεσε στους θεσμούς στοιχεία και πίνακες, σύμφωνα με τα οποία εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα.

Αυτό επεσήμαναν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας ότι το οικονομικό επιτελείο έθεσε στους συνομιλητές του το ζήτημα της ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων, παρουσιάζοντας στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία:

- Η περικοπή των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, αλλά δημοσιονομικό.

- Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων και παράλληλα να υλοποιηθεί ένα μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων.

- Η μη περικοπή των συντάξεων (προσωπικής διαφοράς) δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες.

Και για το θέμα αυτό η ελληνική πλευρά κατέθεσε στοιχεία και πίνακες σύμφωνα με τα οποία εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα, αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

Διαβάστε: Η δήλωση της τρόικας μετά την πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή
Διαβάστε: Θύελλα για τη διαρροή του ΑΠΕ περί μη περικοπής των συντάξεων- Και η ίδια η κυβέρνηση το διαψεύδει...

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ολοκληρώθηκαν οι ολιγοήμερες συζητήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, και, όπως επίσης αναφέρθηκε από τους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, κατά τις επαφές αυτές έγινε παράλληλα ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν από κοινού συμφωνηθεί να υλοποιηθούν και έχουν καταγραφεί και προτεραιοποιηθεί στην Αναπτυξιακή Στρατηγική της κυβέρνησης.

Κατά την διάρκεια των συζητήσεων, ανέφεραν οι ίδιοι παράγοντες, μεταξύ άλλων:

- επιβεβαιώθηκε η σύγκλιση -με ελάχιστες αποκλίσεις- ως προς το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ.

- συζητήθηκε η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων

- συμφωνήθηκε η διαδικασία μέσω της οποίας θα επιτευχθεί σύγκλιση ως προς τον δημοσιονομικό χώρο του 2019.

- η ελληνική πλευρά ενημέρωσε για τη διαδικασία εφαρμογής της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, θα ακολουθήσει η έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας τον Νοέμβριο

Διαβάστε: Η Κομισιόν διαψεύδει το ΑΠΕ για τις συντάξεις
Διαβάστε: Κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν για το κόστος των εξαγγελιών Τσίπρα


Η δήλωση της τρόικας

Νωρίτερα, στην πρώτη «μεταμνημονιακή» έκθεσή τους για τα αποτελέσματα των συζητήσεων με την Αθήνα, οι θεσμοί δεν κάνουν καμία αναφορά, πουθενά για το επίμαχο θέμα της περικοπής ή μη των συντάξεων, παρά τα όσα είχε διαρρεύσει νωρίτερα το ΑΠΕ, προκαλώντας πολιτικό σάλο.

Οι θεσμοί σε μια τελείως τυπική και περιγραφική ανακοίνωση, αναφέρουν απλώς ότι επισκέφθηκαν την Ελλάδα για την πρώτη αποστολή μετά το πέρας του προγράμματος. Ανακοινώνουν επίσης το ήδη γνωστό, ότι η Κομισιόν μετά τη λήξη του προγράμματος έχει ενεργοποιήσει το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για τη χώρα μας και τονίζει ότι ο εκ του σύνεγγυς διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Τονίζουν δε ότι η πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέμβριο, μαζί με τη φθινοπωρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της Επιτροπής.

Οι θεσμοί αναφέρουν ακόμη ότι αντικείμενο των συζητήσεων ήταν οι κυριότερες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία κατά την μετά το πρόγραμμα περίοδο, καθώς και σχετικά με την πορεία των εργασιών και τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά την ανακοίνωση).

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software