Ρέγκλινγκ: Δεν είναι δημοσιονομικά εφικτή η μη περικοπή συντάξεων

Ρέγκλινγκ: Δεν είναι δημοσιονομικά εφικτή η μη περικοπή συντάξεων

Θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα φέτος, αλλά δεν είναι αρκετά μεγάλος για να χρηματοδοτηθεί πλήρως η κατάργηση των περικοπών των συντάξεων δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εξετάζεται να ισχύσουν οι περικοπές συντάξεων, οι οποίες ωστόσο θα είναι μικρότερες από αυτές που έχουν συμφωνηθεί.

 

Σχετικά με το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019, τόνισε ότι το γεγονός ότι η Ελλάδα παρουσίασε δύο σενάρια ήταν μια «ασυνήθιστη και έξυπνη» ιδέα, γιατί έδειξε τις προτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης (να μην περικοπούν οι συντάξεις), αναγνωρίζοντας αυτό που είχε συμφωνηθεί με τους πιστωτές (να περικοπούν).

Τα δύο σενάρια αποτέλεσαν «καλή βάση» να συζητηθούν οι συνέπειές τους, ανέφερε και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι ήταν μια καλή προσέγγιση και πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία».

Σχετικά με το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων το 2019, είπε ότι το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση και ότι την τελική απόφαση θα λάβει το Eurogroup.

Εξήγησε ότι υπάρχουν θετικά δεδομένα για μια τέτοια απόφαση, λέγοντας ότι το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έχει επιτύχει υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα από το απαιτούμενο 3,5% είναι θετικό, αν και δεν δικαιολογεί αυτόματα την κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων.

Όπως είπε, το πλεόνασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μέτρα ανάπτυξης ή μείωσης της φορολογίας.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι εκτός προγράμματος και δεν έχει νέες δεσμεύσεις, ωστόσο δεν πρέπει να αναστρέφονται οι ήδη συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την Ελλάδα να βγει στις αγορές, λόγω του ταμειακού αποθέματος που την καλύπτει για δύο χρόνια, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει -πρόσθεσε- ότι πρέπει να περιμένει τόσο.

Ερωτηθείς τι θα συμβούλευε τις ελληνικές αρχές σχετικά με την έξοδο της χώρας στις αγορές, απάντησε ότι ο ΕSM είναι σε στενή επαφή με την Ελληνική Υπηρεσία Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους και έχει παράσχει κάποια τεχνική βοήθεια, όμως η απόφαση είναι καθαρά της Ελλάδας.

Υπενθύμισε ότι πέρυσι η χώρα βγήκε στις αγορές δύο φορές, με «αρκετή επιτυχία» και πρόσθεσε ότι τώρα δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βγει στις αγορές, γιατί το πρόγραμμα προσαρμογής έκλεισε με μια σημαντική τελευταία δόση των δανείων από τον ESM, ύψους 15 δισ. ευρώ.

«Το ποσό αυτό προστέθηκε στο ήδη υπάρχον ταμειακό απόθεμα της Ελλάδας, το οποίο τώρα ανέρχεται στα 22 δισ. ευρώ», υπενθύμισε.

Επομένως, σημείωσε, στην ακραία περίπτωση, η Ελλάδα δεν χρειάζεται τις αγορές για δύο χρόνια.

«Φυσικά όμως και δεν θα πρέπει η Ελλάδα να περιμένει δύο χρόνια για να βγει στις αγορές. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει σταδιακά», έσπευσε να προσθέσει, σημειώνοντας ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για κάτι τέτοιο.

 

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software