Οι νέες διαδικασίες λειτουργίας επιχειρήσεων στο "μικροσκόπιο" του ΣΕΒ

Οι νέες διαδικασίες λειτουργίας επιχειρήσεων στο "μικροσκόπιο" του ΣΕΒ

Τις νέες απλοποιημένες διαδικασίες εγκατάστασης και λειτουργίας, την πορεία υλοποίησης της αντικατάστασης της άδειας λειτουργίας από τη γνωστοποίηση, τις προβλέψεις για τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων λόγω αλλαγών χρήσεων γης, παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, Απόστολος Μακρυκώστας στο γενικό συμβούλιο του ΣΕΒ που συνεδρίασε την Τετάρτη.

Όπως τονίζει ο Σύνδεσμος, μετά από επτά και πλέον έτη μεταρρυθμίσεων με επίκεντρο το επιχειρηματικό περιβάλλον και την αδειοδότηση, η κατάσταση έχει βελτιωθεί, ωστόσο, απαιτούνται ακόμη πολλές ενέργειες για τη βελτίωση της «αδειοδοτικής εμπειρίας» για ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, και επομένως είναι αναγκαία η συνέχιση των προσπαθειών.

«Πρόοδος στο ζήτημα των αδειδοτήσεων υπάρχει και οφείλεται στις πολλαπλές νομοθετικές παρεμβάσεις των προηγούμενων χρόνων. Ωστόσο, η νομοθεσία χρήζει κωδικοποίησης αλλά και συμπλήρωσης σε πεδία επενδυτικών δραστηριοτήτων που έχουν μείνει εκτός των απλοποιημένων διαδικασιών.

Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο που ζητούν οι επιχειρήσεις: να γνωρίζουν εξ αρχής που μπορούν να χωροθετήσουν την επένδυσή τους και μέσα από ένα one stop shop για κάθε είδους αδειοδότηση, με την ελάχιστη δυνατή ανθρώπινη επαφή, με απλές ψηφιοποιημένες διαδικασίες να μπορούν ξεκινήσουν τη λειτουργία τους. Με προβλεψιμότητα, νομική βεβαιότητα και ταχύτητα», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας.

Σημείωσε ακόμη ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που εξακολουθούν να εντοπίζουν οι μεταποιητικές-βιομηχανικές επενδύσεις είναι οι ασυνέχειες μεταξύ των συναρμόδιων κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών στις κάθε λογής αδειοδοτικές διαδικασίες που απαιτούνται για την εγκατάσταση και λειτουργία τους.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Μακρυκώστας και τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη κ.κ Αν. Μητιακούδη, Διον. Τσαγκρή, Ειρ. Πιτταρά, Ε. Φέρτη και Ν. Παπανικολάου αναφέρθηκαν στο καινούργιο ηλεκτρονικό σύστημα www.notifybusiness.gov.gr που επιτρέπει την αδειοδότηση εγκατάστασης εξ αποστάσεως, ενώ απάντησαν στα ερωτήματα των επιχειρήσεων για την αναγκαία αναθεώρηση της κατηγοριοποίησης βάσει όχλησης και το νέο πλαίσιο ελέγχων.

Οι προτάσεις του ΣΕΒ με στόχο τη μείωση κατά 30% του συνολικού χρόνου αδειοδότησης μέχρι το 2020 περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων δημιουργία one stop shop, κατάργηση της κατηγοριοποίησης βάσει όχλησης (ως κριτήριο εγκατάστασης) και αντικατάσταση από προβλέψεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, κατάργηση της απαγόρευσης εγκατάστασης νέων επιχειρήσεων μέσης όχλησης στην Αττική, αδειοδότηση της βιομηχανικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας κ.α.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software