ΟΑΕΔ: 5.500 προσλήψεις ανέργων νέων επιστημόνων στο Δημόσιο

ΟΑΕΔ: 5.500 προσλήψεις ανέργων νέων επιστημόνων στο Δημόσιο

Τις επόμενες ημέρες ξεκινά το νέο πρόγραμμα που θα προβλέπει 5.500 προσλήψεις ανέργων μέσω ΟΑΕΔ σε δημόσιους φορείς.

Βασικός στόχος του προγράμματος μέσα από την επιδότηση των άνεργων πτυχιούχων είναι η ανακοπή της φυγής των επιστημόνων και των νέων αποφοίτων των ελληνικών πανεπιστημίων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό (brain drain).

Η συνολική διάρκεια απασχόλησης των ωφελούμενων ορίζεται στους δώδεκα μήνες και οι μισθοί, ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσης, θα κυμαίνονται από 990 ευρώ μικτά έως και 1.040 ευρώ, ενώ προβλέπονται και πρόσθετα επιδόματα για όσους έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών ή διδακτορικό, όπως και για εφημερίες κ.λπ.

Σε συνέντευξη για τα εργασιακά θέματα στην ΕΡΤ,ο υφυπουργός εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος αναφερόμενος στο πρόγραμμα των προσλήψεων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα είπε ότι σε πέντε ημέρες θα έχουν ανοίξουν οι προσκλήσεις για τις αιτήσεις 5.500 θέσεων εργασίας που αφορούν κυρίους νέους επιστήμονες. 

Σκοπός του προγράμματος είπε, είναι η θεσμική αναβάθμιση κρίσιμων τομέων του Δημοσίου παράλληλα με την απασχόληση νέων επιστημόνων στο αντικείμενο τους και με ικανοποιητικές αμοιβές.

Για την περικοπή των συντάξεων ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι επιβεβαιώνεται αυτό που είχε προβλέψει από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση για τις συντάξεις ότι ο στόχος του πλεονάσματος θα επιτευχθεί χωρίς να χρειαστεί η περικοπή τους. Δεν μιλάμε για αναστολή αλλά για ακύρωση του μέτρου, διευκρίνισε ο υφυπουργός κάνοντας και αναφορά στα διάφορα καταστροφολογικά σενάρια που κατά καιρούς είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ο υφυπουργός έκανε μνεία στα επερχόμενα θετικά μέτρα που ήδη ξεκίνησαν με την έλευση της καταβολής των αναδρομικών σε στρατιωτικούς, γιατρούς, δικαστικούς και της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη βουλή στο οποίο περιλαμβάνονται σημαντικές μειώσεις για 250.000 ελευθέρους επαγγελματίες. Υπενθύμισε μάλιστα ότι με τον νέο υπολογισμό περισσότεροι από το 80% μη μισθωτών επαγγελματιών και αγροτών πληρώνουν τα ίδια ή λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Σε ότι αφορά την ανεργία ο κ. Ηλιόπουλος εστίασε στις θέσεις απασχόλησης που στον ιδιωτικό τομέα έχουν δημιουργηθεί τα τρία τελευταία χρόνια περισσότερες από 300.000 θέσεις εργασίας εκ των οποίων σε ετήσια βάση το 70% των θέσεων αυτών είναι για πλήρη απασχόληση. Εκτίμησε ότι στην τετραετία 2014-2018 οι θέσεις εργασίας θα ξεπεράσουν τις 400.000. Τόνισε ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας τρέχει πλέον με 2% το χρόνο.

Powered by TUODY Software