ΕΣΕΕ: Σταθερή η θέση μας για πλήρη διαφύλαξη της κυριακάτικης αργίας

ΕΣΕΕ: Σταθερή η θέση μας για πλήρη διαφύλαξη της κυριακάτικης αργίας

«Τα συμπεράσματα ότι οι Κυριακές "απελευθερώνονται" είναι αυθαίρετα και λανθασμένα» δηλώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας, με αφορμή τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που έκρινε συνταγματική την κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Καρανίκα, η απόφαση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες «απλά αναγνωρίζει το δικαίωμα του υπουργείου Ανάπτυξης να καθορίζει τουριστικές περιοχές όπου επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές».

Ο ίδιος θεωρεί ότι το σκεπτικό της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2017 «παραμένει σε ισχύ και δεν ανατρέπεται» και πως «η Κυριακή εξακολουθεί να είναι ξεχωριστή και αναντικατάστατη μέρα, παρά τις πιέσεις από συγκεκριμένα και περιορισμένα συμφέροντα. Οι όποιες εξαιρέσεις επιτρέπονται μόνο για λόγους αυστηρού δημόσιου συμφέροντος. Το δικαστήριο έκρινε την υπουργική απόφαση Παπαδημητρίου ως προς την ύπαρξη ή όχι των κριτηρίων (σαφώς οριοθετημένων τοπικών ορίων, χρονικών περιόδων και αιτιολόγησης). Και απλά αποδεχόμενο ότι αυτά υφίστανται, την έκρινε συνταγματική» σημειώνει.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας δηλώνει ότι η ΕΣΕΕ και η πλειοψηφία των εμπόρων της χώρας «σεβόμαστε μεν την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά διαφωνούμε με το περιεχόμενό της. Άλλωστε, το γεγονός ότι η απόφαση ελήφθη οριακά με πλειοψηφία 4 έναντι 3 - μεταξύ των μειοψηφούντων και ο εισηγητής - δείχνει ότι το σκεπτικό της δεν είναι δεδομένο και μπορεί να ανατραπεί».

Η ΕΣΕΕ υπογραμμίζει ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια αντιτάχθηκε μαχητικά σε κάθε προσπάθεια «ανοίγματος» των Κυριακών, παρουσιάζοντας με τεκμηριωμένο τρόπο την οπτική του μικρού εμπόρου και επιχειρηματία.

Αναφέρει, τέλος, πως μόλις λάβει και μελετήσει την απόφαση του ΣτΕ, θα καθορίσει και την αντίδρασή της. «Η θέση μας για πλήρη διαφύλαξη της κυριακάτικης αργίας παραμένει σταθερή και θα συνεχίσουμε να τη διεκδικούμε» τονίζει η Συνομοσπονδία.

 

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software