Φουντώνει το κίνημα «Δεν κληρονομώ»

Φουντώνει το κίνημα «Δεν κληρονομώ»

Τους επιπλέον φόρους προσπαθούν να αποφύγουν με κάθε τρόπο οι φοροεξαντλημένοι Έλληνες, που προτιμουν να χάσουν περιουσιακά στοιχεία, που κληρονόμησαν από τους συγγενείς του, παρά να πληρώσουν.

Σύμφωνα με στοιχεία του «Εθνους», το κίνημα «Δεν Κληρονομώ» είναι αυτό που έρχεται να πάρει τη σκυτάλη από το «Δεν πληρώνω», με τους Έλληνες να σπεύδουν στα Ειρηνοδικεία για να κάνουν αποποιήσεις κληρονομιάς.

Mέχρι τις 6 Φεβρουαρίου είχαν κατατεθεί 1.439 αιτήσεις για αποποιήσεις κληρονοµιών, µε τους κληρονόµους να σπεύδουν να «αποτινάξουν» από πάνω τους το βάρος, κυρίως των ακινήτων, αφού συνήθως συνοδεύονται και από χρέη. Οφειλές στην Εφορία, κυρίως δάνεια ή οφειλές στα ασφαλιστικά ταµεία, «βαραίνουν» το ακίνητο που µένει, αφού όταν κάποιος αποδεχθεί µια κληρονοµιά, αποδέχεται και τα χρέη του εκλιπόντος.

Ωστόσο, ακόµη και εάν το ακίνητο έχει µόνο µία προσηµείωση υποθήκης, και πάλι φαίνεται ότι δεν είναι επιθυµητό. Κι αυτό γιατί το ακίνητο σήµερα φαντάζει «βαρίδι» στην ήδη δύσκολη οικονοµική κατάσταση, είτε λόγω του ΕΝΦΙΑ, είτε λόγω της µεγάλης φορολογίας, που επιβάλλεται στα εισοδήµατα.

Επιπλέον, εκτιµάται ότι το ακίνητο είτε δεν θα πουληθεί, είτε θα πουληθεί σε χαµηλή τιµή, είτε ότι ακόµη και εάν νοικιαστεί δεν θα καταβάλλεται το ενοίκιο.

Συνέπεια όλων αυτών είναι η έκρηξη των αποποιήσεων κληρονομιάς που γιγαντώθηκε τα χρόνια της κρίσης.

Έτσι, ενδεικτικά στο µεγαλύτερο Ειρηνοδικείο της χώρας,στην Αθήνα, το 2017 κατατέθηκαν 14.075 αιτήσεις, ενώ το 2018 ο αριθµός ανέβηκε στις 14.568.

 Αντίστοιχη εικόνα και στο Ειρηνοδικείο Πειραιά, το οποίο περιλαµβάνει τους ∆ήµους Πειραιά, Κερατσινίου, ∆ραπετσώνας και Περάµατος. Από το 2015 µέχρι το 2018 υπήρξε διπλασιασµός των κατατεθειµένων αιτήσεων, γεγονός που δείχνει την αδυναµία της φοροδοτικής ικανότητας των κληρονόµων. Ειδικότερα, το 2015 κατατέθηκαν 1.570 αιτήσεις, το 2016 1.750, το 2017 3.200 και το 2018 έφτασαν τις 3.500!

Στη Θεσσαλονίκη, υπερτριπλασιάστηκαν µέσα σε µία δεκαετία οι αποποιήσεις κληρονοµιών, καθώς οι  πολίτες δεν µπορούν να αντεπεξέλθουν στα τεράστια φορολογικά βάρη ή  χρέη που τους άφησαν οι εκλιπόντες συγγενείς τους. Από τις 2.506 αποποιήσεις του 2009 φτάσαµε σε 8.108 το 2018, ενώ µόνο τον περασµένο Ιανουάριο κατατέθηκαν 695 δηλώσεις αποποίησης κληρονοµιάς.

Εάν δεν ανευρεθεί ο πλησιέστερος συγγενής που θα γίνει ο αποδέκτης της κληρονοµιάς, κληρονόµος καθίσταται το ελληνικό Δημόσιο.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software