Προστασία πρώτης κατοικίας: 180.000 στο νέο πλαίσιο - Ποια είναι τα κριτήρια

Προστασία πρώτης κατοικίας: 180.000 στο νέο πλαίσιο - Ποια είναι τα κριτήρια

Σε 180.000 υπολογίζουν οι τράπεζες τους δανειολήπτες που μπορούν να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, με βάση τα κριτήρια που συμφωνήθηκαν μεταξύ τραπεζιτών και κυβέρνησης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, καλύπτονται περίπου τέσσερις στους δέκα που έχουν δάνειο με καθυστέρηση, είτε στεγαστικό είτε επαγγελματικό με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Το ύψος των δανείων που μπορούν να ρυθμιστούν υπολογίζεται σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το εκκρεμές ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ με τους τόκους, ενώ η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και εισοδηματικά κριτήρια.

Το εισοδηματικό κριτήριο θα λειτουργήσει και ως κριτήριο ένταξης στην πλατφόρμα που θα ανοίξει για τη νέα ρύθμιση, αλλά και για την επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ή όχι.  

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, στόχος είναι  να κατατεθεί το νομοσχέδιο και να ψηφιστεί.

Παράδειγμα δόσης και επιδότησης για δάνειο 100.000

- Μείωση επιτοκίου από 3% στο 2%
- Αύξηση διάρκειας αποπληρωμής του δανείου από τα 15 στα 30 χρόνια

Υπό προϋποθέσεις επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό αν πληρούνται εισοδηματικά κριτήρια μπορεί να φτάνει στα 123 ευρώ (η δόση δηλαδή διαμορφώνεται στα 370 ευρώ από 691 ευρώ).

"Κούρεμα" του δανείου θα γίνεται από τις τράπεζες αν το υπολειπόμενο ποσό του δανείου αντιστοιχεί από το 120% της αξίας του ακινήτου και πάνω, όπως ζητούσαν οι τράπεζες.

Το ύψος του "κουρέματος" θα καθορίζεται κατά περίπτωση.

Στο θέμα αυτό είχε τεθεί βέτο από τις τράπεζες και έγινε τελικά αποδεκτό.

Τα κριτήρια:

Αντικειμενική αξία ακινήτου στα 250.000 (μένει να διευκρινιστεί αν κλιμακώνεται με βάση την οικογενειακή κατάσταση).

Υπόλοιπο δανείου να μην ξεπερνά τις 130.000 ευρώ( νέο κριτήριο)

Εισόδημα:

- 12.500 εργένη

- 21.000 ευρώ για παντρεμένο

- προσαύξηση με 5.000 για κάθε  παιδί (ως 36.000 για τρία παιδιά)

Επιδότηση της δόσης του δανείου κατά 33% από το Δημόσιο

Θα διατεθούν για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νέου καθεστώτος 200 εκ. ευρώ, ενώ η επιδότηση θα φτάνει μέχρι και τα 25 χρόνια.

Η περίοδος αποπληρωμής

Μπορεί να επιμηκυνθεί έως 35 έτη και η συνολική οφειλή να προσαρμοστεί στα επίπεδα της μειωμένης εμπορικής αξίας της πρώτης κατοικίας του. Η αίτηση ένταξης υποβάλλεται υποχρεωτικά από δικηγόρο και απαιτείται έκδοση δικαστικής απόφασης. Για τα χαμηλά εισοδήματα παρέχεται δωρεάν δικηγόρος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέσω του θεσμού της νομικής βοήθειας με απλή αίτηση στο Πρωτοδικείο της περιοχής διαμονής.

Το επιτόκιο 

- Θα είναι μερικώς κυμαινόμενο και θα ισούται με 2% + Eurobor.

Δύο ταχύτητες ελαφρύνσεων

 Για τους εξαιρετικά ευάλωτους οικονομικά δανειολήπτες:

Εφόσον η αξία πρώτης κατοικίας κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 220.000 ευρώ, προσαυξημένη ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη και το ετήσιο εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης (δηλαδή άγαμος: 8.184 ευρώ, ζευγάρι: 13.920 ευρώ κ.λπ.) το Δημόσιο καλύπτει έως και το 95% των μηνιαίων καταβολών επί τριετία.

Για τους δανειολήπτες που συμπεριλαμβάνονται στα μεσαία οικονομικά στρώματα ισχύουν τα εξής κριτήρια, αντίστοιχα:

Εφόσον η αξία της πρώτης κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για έναν ενήλικα (ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 για ζευγάρι, 240.000 για οικογένεια με ένα παιδί, 260.000 για οικογένεια με δύο παιδιά, 280.000 για οικογένεια με τρία παιδιά κ.ο.κ, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70% ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση (εισόδημα άγαμου: 13.908 ευρώ, ζευγάρι: 23.664 ευρώ κ.λπ.), τότε αναδιαρθρώνονται τα δάνεια με βάση τις δυνατότητες αποπληρωμής και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης του οφειλέτη και του προσφέρεται δικαστική κάλυψη.

Όλα τα δικαιολογητικά θα εισέρχονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που με αντικειμενικά κριτήρια θα αποφασίζει την υπαγωγή ή όχι στο νέο θεσμικό πλαίσιο.

Αντίθετα, με βάση το νόμο Κατσέλη η προστασία δινόταν σε όλους όσοι την ζητούσαν, ωστόσο στην εκδίκαση των υποθέσεων τέσσερις στους 10 βρίσκονταν εκτός προστασίας.

Σε σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου, συμφωνήθηκε πως όσοι επιθυμούν μπορούν να μεταπηδήσουν από τον νόμο Κατσέλη στο νέο καθεστώς αν είναι πιο ευνοϊκό γι’ αυτούς. Σημαντικό θεωρείται ότι στη νέα ρύθμιση μπαίνουν και τα επαγγελματικά δάνεια  όπου η πρώτη κατοικία έχει δοθεί ως ενέχυρο.

Οι τράπεζες θα επιδοτούνται μέσω της συμμετοχής του Δημοσίου με το συνολικό ποσό των 200 ευρώ για κάθε χρόνο. Με αυτήν τη βάση υπολογίζεται ότι τη διετία 2019-2020 θα διατεθούν για επιδοτήσεις κόκκινων δανείων 400 εκ. ευρώ.

Με πληροφορίες από Καθημερινή, ΣΚΑΪ, ΕΡΤ

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software