«Ξηλώνουν» τα ροδάκινα για εργοστάσια κάνναβης!

«Ξηλώνουν» τα ροδάκινα για εργοστάσια κάνναβης!

Ισχυρή ώθηση στις επενδύσεις παραγωγής και επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης, επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση. Επιτρέπει το στήσιμο μονάδων μεταποίησης ακόμη και σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, δηλαδή στα πιο εύφορα χωράφια με δίκτυο άρδευσης, για τα οποία ισχύει αυστηρό καθεστώς απαγόρευσης άλλων δραστηριοτήτων εκτός από τις αγροτικές.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, διευκρίνιζε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νόμου για την φαρμακευτική κάνναβη: «Μην φανταστείτε ότι ήλθε η ώρα να βγάλουμε τα ροδάκινα και να βάζουμε στα χωράφια κάνναβη. Χρειάζεται υψηλή τεχνολογία και επενδυτικά κεφάλαια. Η ωφέλεια που θα προκύψει από τις επενδύσεις στον τομέα αυτό στην ύπαιθρο στις περιοχές όπου τελικά θα αναπτυχθούν οι μονάδες θα είναι οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν και θα είναι πολλές».

Φαίνεται, όμως, ότι μπροστά στον κίνδυνο να ναυαγήσουν τα σχέδια για μεγάλες επενδύσεις σε αυτό τον τομέα, εξαιτίας της απαγόρευσης ίδρυσης μεταποιητικών μονάδων σε γη υψηλής παραγωγικότητας, η κυβέρνηση δίνει τώρα την σχετική άδεια.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς, προβλέπεται ότι η έγκριση για την εγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης επιτρέπεται «σε περιοχές, στις οποίες επιτρέπονται οι μεταποιητικές και συναφείς δραστηριότητες (…) ή σε περιοχές, στις οποίες επιτρέπονται γεωργικές δραστηριότητες και εκμεταλλεύσεις, καθώς και στη γη υψηλής παραγωγικότητας».

Στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, οι πέντε συναρμόδιοι υπουργοί που την υπογράφουν (Καλογήρου, Ξανθός, Σταθάκης, Αραχωβίτης, Πιτσιόρλας) επικαλούνται την ανάγκη να γίνεται με ενιαίο τρόπο η καλλιέργεια και επεξεργασία της φαρμακευτικής κάνναβης, καθώς απαιτείται καλή άρδευση, ενώ τονίζεται ότι οι μεταποιητικές μονάδες κάνναβης είναι χαμηλής περιβαλλοντικής όχλησης με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τη διαχείριση των αποβλήτων.

Πηγή: ilarissa.gr

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software