10ετές ομόλογο: Η μεγάλη ζήτηση έριξε το επιτόκιο στο 3,9%

10ετές ομόλογο: Η μεγάλη ζήτηση έριξε το επιτόκιο στο 3,9%

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκδοση 10ετούς ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο, με το κουπόνι να κλείνει τελικά, εν μέσω πολλαπλάσιων προσφορών, άνω των 11,4 δισ. ευρώ, χαμηλότερα από το αρχικό guidance και συγκεκριμένα στο 3,9%.

Το βιβλίο προσφορών στην ευρωπαϊκή αγορά έκλεισε σύμφωνα με πληροφορίες στις 11:30 ώρα Λονδίνου (13:30 ώρα Ελλάδας), ενώ το βιβλίο προσφορών για την αγορά των ΗΠΑ, στις 13:00 ώρα Λονδίνου (15:00 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, το 10ετές ομόλογο έχει ημερομηνία διακανονισμού στις 12 Μαρτίου, λήξη στις 12 Μαρτίου 2029 και υπόκειται στο αγγλικό δίκαιο, ενώ όπως έγινε γνωστό από χθες, ανάδοχοι της έκδοσης ορίστηκαν οι BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan.

Το Ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται ότι θα δανειστεί με την συγκεκριμένη έκδοση περίπου 2 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο εντός του έτους θα πρέπει συνολικά ν΄αντλήσει από την αγορά περίπου 7 δισ. ευρώ για την κάλυψη των δανειακών του υποχρεώσεων.

Η έκδοση του δεκαετούς αποτελεί ένα στοίχημα για την κυβέρνηση, καθώς η επιτυχής έκβαση του εγχειρήματος ξαναβάζει την Ελλάδα στον διεθνή επενδυτικό χάρτη.

Στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι οι αγοραστές του νέου ομολόγου να είναι θεσμικοί μακροπρόθεσμοι επενδυτές και όχι hedge funds, η συμπεριφορά των οποίων στη δευτερογενή αγορά προκαλεί πιέσεις στις τιμές των ομολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε έκδοση 10ετούς τίτλου από την Ελλάδα ήταν τον Μάρτιο του 2010, με το κουπόνι τότε να φτάνει στο 6,25%.

Πολιτικές αντιδράσεις

Την ελπίδα του να είναι επιτυχής η έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Twitter.

O κ. Μητσοτάκης σημείωσε πάντως ότι οι αγορές περιμένουν πολιτική αλλαγή στη χώρα και δεσμεύθηκε ότι το κόμμα του ως κυβέρνηση θα πετύχει αναβάθμιση του αξιόχρεου στην επενδυτική διαβάθμιση μέσα σε διάστημα 18 μηνών.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software