Γιατί το Μαξίμου επιμένει στο διάδοχο νόμο Κατσέλη

Γιατί το Μαξίμου επιμένει στο διάδοχο νόμο Κατσέλη

Μπορεί οι Βρυξέλλες να μην έδωσαν το πράσινο φως στην Ελλάδα για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ από τα προγράμματα ANFAs και SNPs, ωστόσο η αντίδραση της Αθήνας ήταν μάλλον χλιαρή, αφού η κυβέρνηση Τσίπρα φέρεται αποφασισμένη να μην κάνει πίσω στα βασικά σημεία στο διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη/Σταθάκη που ήταν το αγκάθι που μας στέρησε τη δόση.

Η αντίδραση προέρχεται κυρίως από την ΕΚΤ και αφορά την ένταξη στη νέα ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων που ελήφθησαν με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Ωστόσο σύμφωνα με το euro2day.gr, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση αρνείται την εξαίρεσή τους, για τέσσερις λόγους:

* Αυτή η κατηγορία δανείων είναι που «κάνει τη διαφορά» σε σχέση με τους προϋπάρχοντες νόμους.

* Οι εν λόγω δανειολήπτες αποτελούν την ειδική κοινωνική κατηγορία, των μικροεπιχειρηματιών, στην οποία θέλει να απευθυνθεί το κυβερνών κόμμα εν όψει εκλογών.

* Το οικονομικό επιτελείο, δια του Ευκλείδη Τσακαλώτου, παρουσίασε (και) χθες στους ομολόγους της ευρωζώνης τα στοιχεία με βάση τα οποία η Αθήνα κρίνει πως «το πρόγραμμα των νέων ρυθμίσεων βγαίνει».

* Εάν η κυβέρνηση υπαναχωρήσει στο όνομα της εκταμίευσης της δόσης, τότε «η ελληνική κοινωνία θα ζήσει ένα... déjà vu» και τα περί μεταμνημονιακής επιστροφής στην κανονικότητα «δεν θα πείθουν κανέναν», όπως ομολογούν κυβερνητικά στελέχη.

Για τον λόγο αυτό, αρμόδιες πηγές επιμένουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη νομοθέτηση των νέων ρυθμίσεων «με ή χωρίς την δόση του ενός δισ.».

Στόχος πάντως παραμένει η συμφωνία με τους εταίρους, «έστω και με αστερίσκους ότι το θέμα θα το ξαναδούμε όταν ‘περπατήσει’ το πρόγραμμα», ενώ η εκδοχή της μονομερούς κίνησης προβάλλεται ως «έσχατη πλην αναγκαία λύση».

Πηγή: euro2day.gr

Powered by TUODY Software