Εγκρίθηκε από την Κομισιόν η έκθεση: Ανοίγει ο δρόμος για τη δόση του 1 δισ.

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν η έκθεση: Ανοίγει ο δρόμος για τη δόση του 1 δισ.

Την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα συστήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η Αθήνα πέρασε τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές, σύμφωνα με το Reuters.

Η κίνηση, η οποία πρέπει να επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στη συνεδρίασή τους την Παρασκευή, θα ενισχύσει το μαξιλάρι ρευστότητας της Ελλάδας και θα διευκολύνει τη χώρα να δανείζεται με ευνοϊκότερα επιτόκια, όταν επιστρέψει στην πλήρη χρηματοδότηση από την αγορά, μετά από χρόνια οικονομικής στήριξης από τους πιστωτές της ΕΕ και το ΔΝΤ, σημειώνει το πρακτορείο.

Στην επικαιροποιημένη έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα αναφέρεται ότι στις 27 Φεβρουαρίου υπήρχαν εκκρεμότητες αναφορικά με τα προαπαιτούμενα αλλά «η Ελλάδα πήρε όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την επίτευξη των συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που αφορούσαν το τέλος του 2018», .

Συγκεκριμένα η Ελλάδα: 1) υιοθέτησε πρωτογενή και δευτερογενή νομοθεσία για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ΑΑΔΕ, 2) προχώρησε σε επικαιροποίηση μέτρων για τη στήριξη της προσπάθειας μείωσης των NPEs 3) υιοθέτησε πρωτογενή νομοθεσία για το πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας και θα ακολουθήσει σύντομα η δευτερογενή νομοθεσία (σ.σ. υπουργικές αποφάσεις) 4) πήρε τα αναγκαία βήματα για την κάλυψη κενών θέσεων στο ΤΧΣ 5) προχώρησε στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές της ΔΕΗ 6) υιοθέτησε τη νομοθεσία για την αναδιάρθρωση της ΔΕΠΑ 7) πήρε μέτρα για να αρθούν εμπόδια την παραχώρηση της Εγνατίας και 8) υιοθέτησε σειρά μέτρων για την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Στη σχετική έκθεση, που η Επιτροπή θα αποστείλει στο EuroWorkingGroup, αναµένεται να τονίζεται ότι όλα έχουν γίνει σωστά, αλλά και ότι η ενισχυµένη επιτήρηση θα αφορά και την εφαρµογή του νόµου. Η Ελλάδα θα είναι το πρώτο θέµα στην ατζέντα του Eurogroup, που ξεκινάει στις 8.30 το πρωί.

Σύµφωνα µε την επίσηµη ανακοίνωση, «οι θεσµοί θα ενηµερώσουν το Eurogroup για την πρόοδο που έχουν σηµειώσει οι ελληνικές Αρχές όσον αφορά στην εφαρµογή των µεταρρυθµιστικών δεσµεύσεων που ορίζονται στο ανακοινωθέν της 22ας Ιουνίου 2018, συµπεριλαµβανοµένου του παραρτήµατός της, που εκκρεµούσε κατά την προηγούµενη συνεδρίαση της Eurogroup».

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software