Πάνω από 75 δολάρια το μπρεντ- Στα ύψη οι τιμές βενζίνης και Diesel

Πάνω από 75 δολάρια το μπρεντ- Στα ύψη οι τιμές βενζίνης και Diesel

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ ξεπέρασε σήμερα τα 75 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά φέτος καθώς οι ανησυχίες για την ποιότητα του αργού οδήγησαν στην αναστολή μέρους των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου την ώρα που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ενισχύσουν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Στις 11:51 ώρα Ελλάδας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το μπρεντ κατέγραψαν άνοδο 65 σεντς στα 75,22 δολάρια το βαρέλι. Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό είχαν διαμορφωθεί νωρίτερα στα 66,09 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 20 σεντς.

Η Πολωνία και η Γερμανία ανέστειλαν τις εισαγωγές ρωσικού αργού μέσω του αγωγού Ντρούζμπα λόγω κακής ποιότητας. Πηγές δήλωσαν ότι και η Τσεχία ανέστειλε τις αγορές. Ο αγωγός αυτός μπορεί να μεταφέρει έως 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα ή 1% της παγκόσμιας ζήτησης για αργό πετρέλαιο, ενώ έχει ανασταλεί η ροή περίπου 700.000 βαρελιών την ημέρα, σύμφωνα με πηγές του κλάδου και υπολογισμούς του Reuters.

Στην άνοδο των τιμών συνέβαλαν και οι προσπάθειες των ΗΠΑ να μειώσουν σε μηδενικά επίπεδα τις εξαγωγές ιρανικού αργού. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι θα τερματίσουν όλες τις εξαιρέσεις από τις κυρώσεις που αφορούν το Ιράν, τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ, απαιτώντας από χώρες να σταματήσουν τις εισαγωγές πετρελαίου από την Τεχεράνη από τον Μάιο, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωπες με κυρώσεις από την Ουάσινγκτον.

Στα ύψη και στην Ελλάδα

Το 1,639 ευρώ το λίτρο έφτασε τη Μεγάλη Δευτέρα η τιμή της βενζίνης, ήτοι η αύξηση από τον Ιανουάριο του 2019 είναι πλέον 16 λεπτά στο λίτρο.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να διαθέτει την υψηλότερη τιμή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την Ολλανδία και τη Δανία, ενώ ενδεικτικό είναι ότι σε διάφορες περιοχές, η τιμή ξεπερνά το 1,8 ευρώ ανά λίτρο (Πάρος 1,88 ευρώ/λίτρο, Μύκονο 1,859 ευρώ/λίτρο, Ρόδος 1,839 ευρώ/λίτρο). Στην παραδοσιακά ακριβή Σαντορίνη, δε, αγγίζει και τα 2 ευρώ...

Πολύ υψηλή είναι και η τιμή του Diesel με το ρεκόρ να ανήκει εκ νέου στη Σαντορίνη, με τη μέση τιμή του απλού diesel να κυμαίνεται από 1,606 έως και 1,65 ευρώ το λίτρο.

Ενδεικτικά, τις ημέρες του Πάσχα οι ανώτατες τιμές του diesel είναι:

Πάρος-Μύκονος: 1,618 ευρώ/λίτρο
Ρόδος: 1,549 ευρώ/λίτρο
Χανιά: 1,499 ευρώ/λίτρο
Πάτρα: 1,479 ευρώ/λίτρο
Θεσσαλονίκη: 1,429 ευρώ/λίτρο
Αθήνα: 1,419 ευρώ/λίτρο

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software