Ζεστό χρήμα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά από τη μείωση του ΦΠΑ

Ζεστό χρήμα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά από τη μείωση του ΦΠΑ

Σε άμεσες μειώσεις των τιμών των τροφίμων κατά 9% και του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου κατά 6,2% μεταφράζονται για τα νοικοκυριά οι μειώσεις των συντελεστών του ΦΠΑ που εξήγγειλε μεταξύ των άλλων χθες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα είναι χωρισμένα σε δύο πακέτα. Στο πρώτο που αφορά στα μέτρα που θα υλοποιηθούν το 2019 και σε εκείνα που θα υλοποιηθούν το 2020.

Τα μέτρα του 2019, που συνίστανται στις μειώσεις του ΦΠΑ και στη χορήγηση της 13ης σύνταξης θα εφαρμοστούν άμεσα εντός του Μαΐου, και θα κοστίσουν 1,1 δισ. ευρώ, στον προϋπολογισμό, ποσό το οποίο θα επωφεληθούν τα νοικοκυριά. Τα μέτρα του 2020 θα ψηφιστούν στους επόμενους μήνες και πιθανότατα στις αρχές του φθινοπώρου με τον προϋπολογισμό του 2020.

Eιδικότερα ο πρωθυπουργός ανέφερε συγκεκριμένα ότι για το 2019 «προχωράμε σε μείωση του ΦΠΑ, στην εστίαση από το 24% στο 13% (εξαιρούνται ποτά – ροφήματα – αλκοόλ) και στη μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης, στον συντελεστή του 13% και σε μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) από το 13% στο 6%.

Οι μειώσεις των συντελεστών του ΦΠΑ θα γίνουν εντός του Μαΐου και άμεσες θα είναι και οι μειώσεις των λιανικών τιμών σε ευρεία γκάμα αγαθών.

Το μέτρο ανακουφίζει βασικά τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα που δαπανούν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους για είδη διατροφής και εφόσον οι μειώσεις του ΦΠΑ περάσουν στο σύνολό τους στις τιμές λιανικής, τα οφέλη θα είναι σημαντικά για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Ταυτόχρονα, σημαντικά θα είναι τα κέρδη για το κλάδο της εστίασης, καθώς ο ΦΠΑ επανέρχεται στον μειωμένο συντελεστή και ενόψει της τουριστικής σεζόν αποτελεί ένα σημαντικό «δώρο» για τον συγκεκριμένο κλάδο.

Τα οφέλη από τις μειώσεις του ΦΠΑ

* Mείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% που οδηγεί αυτόματα σε μειώσεις στα εξής:

* έτοιμα γεύματα και λοιπά σερβιριζόμενα είδη από εστιατόρια,
* ταβέρνες,
* ουζερί,
* ψητοπωλεία,
* οβελιστήρια,
* καφετέριες,
* ζαχαροπλαστεία,
* σνακ μπαρ,
* αρτοποιεία,
* πιτσαρίες,
* φαστφουντάδκα,
* κυλικεία, καντίνες κ.λπ., προς επιτόπια κατανάλωση.

* Μετάταξη όλων των τροφίμων από το 24% στο 13% που σημαίνει ότι θα μειωθούν άμεσα και με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου οι τιμές στα εξής προϊόντα που σήμερα βρίσκονται στον υψηλό συντελεστή:

* τα τυποποιημένα τρόφιμα όπως ο καφές, το κακάο, το τσάι, το χαμομήλι και άλλα αφεψήματα,
* η ζάχαρη,
* τα αλλαντικά,
* οι μαρμελάδες,
* οι σοκολάτες,
* οι γκοφρέτες,
* τα μπισκότα,
* τα παγωτά,
* τα κρουασάν,
* τα μπαχαρικά,
* τα ζαχαρωτά και άλλα είδη ζαχαροπλαστικής,
* το αλάτι,
* το ξίδι,
* το προψημένο ψωμί,
* τα προμαγειρεμένα φαγητά,
* το ψωμί του τοστ,
* οι φρυγανιές,
* τα παξιμάδια,
* τα πατατάκια,
* τα ποπ κορν,
* τα κορν φλέικς,
* τα ηλιέλαια,
* τα σογιέλαια,
* τα καλαμποκέλαια,
* οι φυτικές λιπαρές ουσίες,
* οι κονσέρβες.

* Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) από το συντελεστή του 13% στον υπερμειωμένο συντελεστή 6%. Το μέτρο αφορά τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις. Στην πράξη, οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου θα μειωθούν κατά 6,2%. Δηλαδή ένας λογαριασμός που σήμερα κοστίζει 113 ευρώ με τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6%, θα κοστίζει 106 ευρώ.

 

Powered by TUODY Software