Χτύπημα ΣΕΒ: Ζητά μείωση αποζημίωσης για απόλυση εργαζομένων - Πυρά Νεφελούδη

Χτύπημα ΣΕΒ: Ζητά μείωση αποζημίωσης για απόλυση εργαζομένων - Πυρά Νεφελούδη

Για ανάγκη εξορθολογισµού του καθεστώτος αποζηµιώσεων, δηλαδή µειώσεις όσον αφορά τις απολύσεις εργαζοµένων, κάνουν λόγο ο ΣΕΒ και οκτώ περιφερειακοί βιοµηχανικοί σύνδεσµοι στο υπόµνηµά τους για το σχέδιο νόµου του υπουργείου Εργασίας, το οποίο καθιερώνει την υποχρέωση του εργοδότη να αιτιολογεί την απόλυση εργαζοµένων.

Σε σχέση µε το ύψος των αποζηµιώσεων η διατύπωση στο υπόµνηµα, από την οποία συνάγεται το αίτηµα για µείωσή τους, έχει ως εξής: «Αν η κυβέρνηση έχει σκοπό να εισαγάγει σύστηµα αιτιολογηµένης απόλυσης, θα πρέπει να προβεί σε µια συνολική, και δη ριζική, αναµόρφωση του δικαίου απόλυσης, που να αντιµετωπίζει τόσο το ζήτηµα της αιτίας της απόλυσης όσο και, µεταξύ άλλων, το ζήτηµα της καταβολής νόµιµης αποζηµίωσης, όχι κατ’ ανάγκη στην κατεύθυνση της κατάργησής της, αλλά του εξορθολογισµού τόσο του καταβαλλόµενου ποσού όσο και των περιπτώσεων που θα πρέπει να καταβάλλεται».

Σηµειώνεται ακόµη ότι µε το ισχύον θεσµικό πλαίσιο η αποζηµίωση καταβάλλεται ακόµη και αν η καταγγελία οφείλεται σε υπαιτιότητα ή παράβαση των υποχρεώσεων του εναγοµένου.

Αναφορικά µε την υποχρέωση αιτιολόγησης της απόλυσης από τον εργοδότη που προωθείται µέσω του σχεδίου νόµου του υπουργείου Εργασίας οι βιοµήχανοι υπογραµµίζουν ότι µια τέτοια κίνηση θα λειτουργήσει ως «αντικίνητρο» για τους επιχειρηµατίες και ισχυρίζονται πως ενδεχοµένως να προκαλέσει ζητήµατα συκοφαντικής δυσφήµισης, προσβολής προσωπικότητας και παραβίαση προσωπικών δεδοµένων των εργοδοτών.

Τέλος, στο υπόµνηµά τους αναφέρουν ότι στην ελληνική αγορά εργασίας γίνονται περίπου 100.000- 120.000 απολύσεις τον µήνα, µεγάλο ποσοστό εκ των οποίων δηµιουργούν µια τεράστια ανεκτέλεστη παραγγελία ως δικαστικές υποθέσεις, καθώς ήδη µε τον υφιστάµενο νόµο προβλεπόταν τρίµηνο για να προσφύγει για την ακυρότητα ο εργαζόµενος και εξάµηνο προκειµένου να προσφύγει για την αποζηµίωση.


Νεφελούδης: Εργασιακό Μεσαίωνα υπό τη σκέπη του ΣΕΒ θέλει ο Μητσοτάκης

Η θέση του ΣΕΒ για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που μεταξύ άλλων καθιερώνει διαδικασία αιτιολόγησης απόλυσης «είναι αναμενόμενη, νομίζω είναι θέση και της Νέας Δημοκρατίας και του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών … απελευθέρωση απολύσεων, μείωση αποζημίωσης, κτλ. … ο εργασιακός Μεσαίωνας που επιφυλάσσει για τον κόσμο της εργασίας ο Μητσοτάκης είναι υπό την σκέπη του ΣΕΒ, είναι δεδομένο», είπε ο  ο ΓΓ του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης.

Εκτίμησε ότι «οι σοβαρές επιχειρήσεις δεν συμμερίζονται καθόλου στην πράξη τις απόψεις του ΣΕΒ και αυτών των ακραίων κύκλων. Ο ΣΕΒ αυτή την στιγμή δεν εκφράζει το “υγιώς επιχειρείν”, υπάρχουν δεκάδες επιχειρήσεις που λειτουργούν εντελώς διαφορετικά, επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό», ενώ θύμισε ότι τα χρόνια των μνημονίων «έχουμε έτσι κι αλλιώς πετσόκομμα των αποζημιώσεων για απόλυση».

«Όλη αυτή η ακραία, νεοφιλελεύθερη πολιτική, έχει συντριβεί στην Ελλάδα, κοινωνικά και πολιτικά. Εφαρμόστηκε το 2012-2013, δημιούργησε 1,5 εκατομμύρια άνεργους, ορυμαγδό κλειστών επιχειρήσεων … και θέλουν να την επαναφέρουν, από την αρχή», τόνισε ο ίδιος.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software