Στη "μέγγενη" των αμερικανικών κυρώσεων η Τουρκία: Κατρακυλά η τουρκική λίρα

Στη "μέγγενη" των αμερικανικών κυρώσεων η Τουρκία: Κατρακυλά η τουρκική λίρα

Στη "μέγγενη" της αντιπαράθεσης και της έντασης με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, βρίσκεται η τουρκική οικονομία. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η περαιτέρω πτώση στην τιμή της τουρκικής λίρας την Τετάρτη (19.06.2019), σύμφωνα με το ρεπορτάζ του οικονομικού συντάκτη του OPEN, Βασίλη Σπανού, προκλήθηκε έπειτα από δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο ανέφερε ότι η αμερικανική πλευρά εξετάζει τρία πακέτα κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, εάν αυτή υλοποιήσει την αγορά για τους S-400

Διαβάστε: Σύνοδος Κορυφής: Στην ατζέντα τα μέτρα κατά της Τουρκίας- Δεν θα ανακοινωθούν κυρώσεις


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Διαβάστε: Bloomberg: Αυτές είναι οι κυρώσεις που ετοιμάζει ο Τραμπ κατά Ερντογάν
Διαβάστε: Ερντογάν: Κάποιοι ωθούν την Τουρκία προς το ΔΝΤ

Αυτό αμέσως προκάλεσε αντιδράσεις στην αγορά συναλλάγματος. Πιο συγκεκριμένα, η τουρκική λίρα "έπεσε" 1,5% μέσα σε λίγες ώρες. Δηλαδή, για να αγοράσουν 1 ευρώ οι Τούρκοι πολίτες θα πρέπει να πληρώσουν 6,61 λίρες. Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι οι πιέσεις που δέχεται το τουρκικό νόμισμα είναι ισχυρές. Κι αυτό γιατί μέσα στους τελευταίους 12 μήνες η τουρκική λίρα έχει χάσει το 22% της αξίας της. 

Ποιες είναι, όμως, οι πιθανές κυρώσεις στην Τουρκία από τις ΗΠΑ; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτή η κύρωση που θα "πονέσει" περισσότερο την τουρκική πλευρά είναι ο αποκλεισμός της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας από οποιαδήποτε αγοραπωλησία μπορεί να έχει με την αμερικανική πλευρά.

Πάντως, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε: "Θέλουν να δουν την Τουρκία, όπως παλιά, μία Τουρκία, η οποία ζητά χάρες από το ΔΝΤ".

Powered by TUODY Software