Ανάκαμψη: Φεύγουν πλοία από τα τουρκικά ναυπηγεία και πάνε στο Νεώριο Σύρου

Ανάκαμψη: Φεύγουν πλοία από τα τουρκικά ναυπηγεία και πάνε στο Νεώριο Σύρου

Νέα "σελίδα" φαίνεται ότι ανοίγει για τη ναυπηγοεπισκευή στην Ελλάδα, καθώς μετά από πολύχρονο μαρασμό, τα Ναυπηγεία του Νεωρίου της Σύρου, έχουν φιλοξενήσει από τον Μάρτιο του 2018 μέχρι σήμερα, 95 πλοία προς επισκευή.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 98% αυτών των πλοίων επισκευαζόταν σε τουρκικά ναυπηγεία μέχρι πρότινος, αποτελεί διπλή χαρά, κι ελπίδα ότι η ναυπηγοεπισκευή στην Ελλάδα ίσως ξαναρχίσει να ακμάζει.

Η επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου έδωσε σημαντική ανάσα και ώθηση στον κλάδο ύστερα από περίπου 20 χρόνια και κατάφερε το πρώτο σημαντικό πλήγμα στα Ναυπηγεία της Τουρκίας που έκαναν "χρυσές δουλειές" εκμεταλλευόμενα την κρίση στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι τα Ναυπηγεία του Νεωρίου της Σύρου εξαγοράστηκαν από τον όμιλο της ONEX, με κύριο σκοπό την επανάκαμψη της ναυπηγοεποσκευής σε Ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ναυπηγείων Σύρου από τον Μάρτιο του 2018 που επαναλειτουργούν από την ΟNEX SHΙPYARDS, 95 πλοία έχουν περάσει από τις εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις του Νεωρίου για εργασίες επισκευής ή συντήρησης. 

Τα καράβια που μπαίνουν στο Νεώριο είναι ελληνικής αλλά και ξένης ιδιοκτησίας, ενώ η αναβάθμιση των συστημάτων είναι συνεχής με στόχο της προσέλκυση ακόμα περισσότερων πλοίων. Πρόσφατα επισκευάστηκε δωρεάν και το αντιρρυπαντικό σκάφος του λιμενικού σώματος που λίγες ημέρες αργότερα χρειάστηκε να επιχειρήσει σε ναυτικό ατύχημα ανοιχτά της Σίφνου.

Πρόκειται για πολύ ελπιδοφόρα νέα, τα οποία όμως δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό για το μέλλον. Το παράδειγμα της Σύρου, πρέπει να το ακολουθήσουν και τα 2 μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας, αυτά του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας. Μόνο τότε η Ελληνική ναυπηγοεπισκευή θα επιστρέψει δριμύτερη.

Powered by TUODY Software