Απειλείται... "πόλεμος του κρασιού" μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ

Απειλείται... "πόλεμος του κρασιού" μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ

Το... γάντι στον αμερικανό πρόεδρο πετά η ΕΕ για το θέμα των δασμών στο γαλλικό κρασί, μετά την προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι ίσως επιβάλει δασμούς στα γαλλικά κρασιά αν η Γαλλία φορολογήσει τις μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες.

"Αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς στη Γαλλία, η ΕΕ θα απαντήσει αναλόγως", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και επισήμανε ότι "το τελευταίο πράγμα" που θα ήθελε είναι μια αντιπαράθεση με τον "καλύτερο σύμμαχό μας".

"Η Γαλλία μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη της ΕΕ" σημείωσε.

Πρόσθεσε δε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.

Σημειώνεται πως ο Τραμπ, δήλωσε, πριν αναχωρήσει για τη Γαλλία, ότι αναμένει "πολύ παραγωγικές" συνομιλίες στη σύνοδο της G7 που θα πραγματοποιηθεί στο Μπιαρίτς.

Εξήγησε ότι δεν είναι μεγάλος οπαδός των τεχνολογικών εταιρειών, αλλά "αυτές είναι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες".

"Ειλικρινά δεν θέλω η Γαλλία να πάει και να επιβάλει φόρους στις εταιρείες μας. Αν το κάνουν, θα επιβάλουμε τέτοιους δασμούς στα κρασιά τους που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ", πρόσθεσε.

Σε άλλα θέματα, ο Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι θέλει να προσκαλέσει την Ουκρανία, αντί της Ρωσίας, στην επόμενη σύνοδο της Ομάδας των 7 (G7), καθώς είναι έντονα αντίθετος ως προς την επιστροφή της Μόσχας στην Ομάδα.

"Πιστεύαμε ότι θα επεδίωκε την δημοκρατική οδό, το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", είπε ο Τουσκ για την αρχική πρόταση προς τη Ρωσία για επανένταξη στην Ομάδα, μετατρέποντάς την σε G8.

"Σήμερα, θα επιχειρήσω να πείσω τους συνομιλητές μου ότι θα ήταν προτιμότερο να προσκληθεί η Ουκρανία, ως προσκεκλημένη φυσικά, στην επόμενη σύνοδο της G7", πρόσθεσε.

Η Ρωσία αποβλήθηκε από την Ομάδα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 παρότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει προτείνει την επιστροφή της Μόσχας.

Αναφορικά με το παγκόσμιο εμπόριο, ο Τουσκ είπε ότι "ακόμη δεν είναι βέβαιο αν η Ομάδα θα μπορέσει να βρει κοινές λύσεις - και οι παγκόσμιες προκλήσεις σήμερα είναι πολύ σοβαρές - για το αν θα πρέπει να επικεντρωθεί στις άσκοπες διαμάχες μεταξύ των χωρών".

"Οι εμπορικές συμφωνίες και η μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου είναι προτιμότερες από τους εμπορικούς πολέμους. Οι εμπορικοί πόλεμοι θα οδηγήσουν σε μια ύφεση ενώ οι εμπορικές συμφωνίες θα ενισχύσουν την οικονομία".

Σύμφωνα με τον Τουσκ, οι ηγέτες της G7 θα πρέπει να κάνουν μια ακόμη προσπάθεια να συσπειρωθούν στο θέμα του Ιράν, η διεθνώς συναφθείσα πυρηνική συμφωνία του οποίου βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από αυτήν και την εκ νέου επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη.  

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software