Κόντρα κυβέρνησης- ΓΕΝΟΠ για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ: "Χαμένοι" οι συνεπείς πελάτες

Κόντρα κυβέρνησης- ΓΕΝΟΠ για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ: "Χαμένοι" οι συνεπείς πελάτες

Τους πρώτους λογαριασμούς ρεύματος με την αύξηση που προβλέπεται από την 1η Σεπτεμβρίου περιμένουν οι καταναλωτές για να διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια αν έχουν δίκιο από την κυβέρνηση ή από τη ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ για το πως θα διαμορφωθούν τα νέα τιμολόγια, δηλαδή εάν θα χρειαστεί να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. 

Οι δυο πλευρές έχουν διαφορετική γνώμη για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και δίνουν παραδείγματα στα οποία διαφέρουν οι αποκλίσεις.

Μιλώντας στο Open TV ο πρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης ήταν ξεκάθαρος: «Μιλάμε για καθαρές αυξήσεις που θα ξεπεράσουν το 13,1% για τους συνεπείς καταναλωτές» ωστόσο, η κυβέρνηση τονίζει δια στόματος του αρμόδιου υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη, ότι δεν θα επιβαρυνθεί ο λογαριασμός, καθώς θα ισοσταθμιστεί από άλλες μειώσεις.


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, νοικοκυριό που έχει κατανάλωση 1600 κιλοβατώρες το τετράμηνο με νυχτερινό ρεύμα 400 κιλοβατώρες κι έχει λογαριασμό στα 307,5€ λαμβάνει έκπτωση συνέπειας 10% ήτοι 19,6€, ενώ με την έκπτωση συνέπειας να πέφτει στο 5%, το αντίστοιχο ποσό πέφτει στα 10,1€, άρα μιλάμε για απώλεια 9,5€ το 4μηνο.

Εκτός από την πολιτική θύελλα στις επιτροπές της Βουλής, κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ υπουργείου Ενέργειας και ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, καθώς πρόκειται να περιοριστούν οι προνομιακές εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος στους εργαζομένους της ΔΕΗ.


Παραδείγματα 

Πριν από τις αυξήσεις ένα νοικοκυριό με 2.000 κιλοβατώρες/4μηνο πλήρωνε συνολικά 227€ με την έκπτωση συνέπειας στο 10%.

Σύμφωνα με την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση δεν ευσταθούν, καθώς με τα νέα δεδομένα και με έκπτωση συνέπειας στο 5%, το κόστος θα φτάνει στα 257,30€. Δηλαδή, θα κληθεί να πληρώσει 30€ παραπάνω το τετράμηνο ή 7,5€ το μήνα.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, δόθηκε σχετικό παράδειγμα με νοικοκυριό το οποίο έχει κατανάλωση 2.100€ θα πληρώνει με την επιβάρυνση από τη μείωση έκπτωσης συνέπειας 373,9€, άρα θα έχει απώλεια 13,6€ το 4μηνο κι όχι 30€ που δίνει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα των τιμολογίων της ΔΕΗ είναι μείζον και οι αντιπαραθέσεις εντός κι εκτός κοινοβουλίου αναμένεται να κορυφωθούν στο επόμενο διάστημα.


Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

Powered by TUODY Software