Αυθαίρετα έως το 2020 κτίρια μη προσβάσιμα σε ΑμΕΑ

Αυθαίρετα έως το 2020 κτίρια μη προσβάσιμα σε ΑμΕΑ

Αυθαίρετα θα θεωρούνται, από το 2020, όσα κτίρια δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές ώστε να θεωρούνται προσβάσιμα για τα άτομα με αναπηρία.

Αυτό προβλέπει Ευρωπαϊκή Οδηγία, την οποία και η Ελλάδα θα πρέπει να ενσωματώσει στην εθνική της νομοθεσία, το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος επισημαίνουν ότι θα ασκηθούν πιέσεις ώστε να δοθεί παράταση δεδομένου ότι η χώρα μας δεν είναι καθόλου προετοιμασμένη γι΄αυτό και πρακτικά θα θεωρούνταν αυθαίρετα σχεδόν όλα τα κτίσματα της χώρας.

Αντίστοιχο πρόβλημα όσον αφορά στα ιδιωτικά κτίρια έχουν και τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης, τα οποία όμως στην πλειονότητά τους έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες παρεμβάσεις όσον αφορά τις δημόσιες υποδομές.

Σε κάθε περίπτωση οι παρεμβάσεις και στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν από τα δημόσια κτίρια και τους χώρους συνάθροισης κοινού στο αστικό περιβάλλον. Θετικό θεωρείται, πάντως, το γεγονός ότι ο νέος οικοδομικός κανονισμός έχει εναρμονιστεί με αυτές τις απαιτήσεις και τα καινούρια κτίρια διαθέτουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Όσον αφορά στα ιδιωτικά κτίρια, ήδη εκφράζονται σκέψεις για σχετικές προβλέψεις επιδότησης μέσω προγραμμάτων αντίστοιχων με το «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον», οι οποίες αναμένεται να συζητηθούν το προσεχές διάστημα.

Powered by TUODY Software