Πτώση 50% στο πετρέλαιο της Σ. Αραβίας μετά την επίθεση - Στα ύψη οι τιμές

Πτώση 50% στο πετρέλαιο της Σ. Αραβίας μετά την επίθεση - Στα ύψη οι τιμές

Κατά 5,7 εκατομμύρια βαρέλια μειώθηκε η παραγωγή πετρελαίου από την Σαουδική Αραβία, μετά την επίθεση με drones σε δύο εγκαταστάσεις της Aramco, για την οποία τη ευθύνη ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι στην Υεμένη.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μείωση της τάξης του 50% στην παραγωγή.

Έτσι, οι τιμές πετρελαίου αναμένεται να σημειώσουν κατακόρυφη άνοδο.

"Οποιαδήποτε επίθεση στη Σαουδική Αραβία θα προκαλέσει αναταράξεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, γιατί αυτή τη στιγμή διατηρούν την πρωτοκαθεδρία στην παραγωγή αργού" δήλωσε η Μπερναντέτ Τζόνσον, αναλύτρια στην Enverus.

"Θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στην τιμή, μέχρι να αποκατασταθεί η παραγωγή" πρόσθεσε.

Αναλυτές αναφέρουν πως οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν κατά 5 με 10 δολάρια, όταν ανοίξουν οι αγορές το βράδυ της Κυριακής (ώρα ΗΠΑ), ενώ άλλοι προβλέπουν πως η τιμή θα ανοίξει στα 100 δολάρια, από 60,22 που ήταν την Παρασκευή.

Στο μεταξύ, η ΕΕ, προειδοποίησε κατά μιας "πραγματικής απειλής για την περιφερειακή σταθερότητα" στη Μέση Ανατολή.

"Η χθεσινή επίθεση από drones με στόχο δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία συνιστά πραγματική απειλή προς την περιφερειακή ασφάλεια", ανέφερε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

"Σε μια περίοδο κατά την οποία οι εντάσεις στην περιοχή κλιμακώνονται, η επίθεση αυτή υπονομεύει το συνεχιζόμενο έργο για αποκλιμάκωση και διάλογο", είπε καλώντας για "απόλυτη αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση".

Την επίθεση καταδίκασαν ήδη οι ΗΠΑ και η Γαλλία.  

Powered by TUODY Software