Thomas Cook: Τρία αεροσκάφη στη Σκιάθο για τους τουρίστες – Αγωνία ελλήνων ξενοδόχων

Thomas Cook: Τρία αεροσκάφη στη Σκιάθο για τους τουρίστες – Αγωνία ελλήνων ξενοδόχων

Τρία αεροσκάφη για να παραλάβουν τους πρώτους 550-600 Βρετανούς τουρίστες, ώστε να επιστρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναμένεται να καταφθάσουν την Τετάρτη (25.09.2019), στο αεροδρόμιο «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης», σύμφωνα με διαβεβαιώσεις από τον επικεφαλής της FRAPORT στη Σκιάθο, Στέφανο Λαμπρόπουλο.

Άλλωστε, από το πρωί της Δευτέρας, στη Σκιάθο έχουν καταφθάσει δύο διπλωματικοί υπάλληλοι της βρετανικής πρεσβείας για να καταγράψουν και να συντονίσουν την κατάσταση μετά την κατάρρευση του τουριστικού κολοσσού, Thomas Cook.

Oι επόμενες πτήσεις αναμένεται να γίνουν την Παρασκευή (27.09.2019) με επιπλέον τέσσερα αεροσκάφη από τη Μεγάλη Βρετανία για τη μεταφορά άλλων 750-800 Άγγλων τουριστών και την Κυριακή (29.09.2019) ακόμη δύο ή τρία αεροπλάνα για τη μεταφορά επιπλέον περίπου 500 ατόμων με προορισμό αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι ξενοδόχοι της Σκιάθου, οι οποίοι εξακολουθούν να φιλοξενούν τους πελάτες της Thomas Cook, μιλούν μεν για πιθανότητα περιορισμού των πολύ μεγάλων απωλειών, αλλά ο προβληματισμός τους είναι έντονος για τα μεγάλα πακέτα των συμφωνιών που είχαν ήδη υπογραφεί για την επόμενη τουριστική περίοδο του 2020.

Όπως εξηγούν, θα υπάρξουν πολύ σημαντικές απώλειες σε αεροπορικές θέσεις - εκτιμούν σε πάνω από 80.000 για τη Σκιάθο- κάτι που θα επηρεάσει σημαντικά τις πληρότητες των ξενοδοχείων, αλλά και τη διακίνηση χρημάτων στην αγορά των νησιών κατά την τουριστική περίοδο του 2020.

Όσον αφορά τη φετινή τουριστική περίοδο, επιχειρηματίες με μεγάλα ξενοδοχεία στο νησί, όπως τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτιμούν ότι πιθανόν να μετριάσουν κατά το ήμισυ τις οικονομικές ζημίες αν τελικά αποζημιωθούν από τις ασφαλιστικές εταιρείες και συνεχίσουν να λειτουργούν οι θυγατρικές της βρετανικής εταιρείας σε άλλες χώρες και αφού, βεβαίως, διατηρήσουν το πελατολόγιό τους.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, επικοινώνησε με πολλούς επιχειρηματίες-ξενοδόχους των νησιών, όπως και με την Ένωση Ξενοδόχων Σκιάθου, και διαμήνυσε ότι θα συμπαρασταθεί και η Περιφέρεια θα συμβάλλει με κάθε τρόπο στην άμβλυνση των προβλημάτων που έχουν προκύψει.

Τους ενημέρωσε, δε, ότι η Περιφέρεια θα προωθηθεί τη συμμετοχή σε περισσότερες Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού για την προβολή των Σποράδων, ώστε, σταδιακά, «το κενό της Thomas Cook να αναπληρωθεί από άλλους τουριστικούς οργανισμούς και από άλλες χώρες, που μέχρι σήμερα δεν έχουν δώσει ηχηρή παρουσία στις Σποράδες».


Έλληνες ξενοδόχοι: Περιμένοντας τα μέτρα

Εν αναμονή της ανακοίνωσης των μέτρων προστασίας για τους επιχειρηματίες που επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook, βρίσκονται οι Έλληνες ξενοδόχοι.

Την αγωνία του, αν τα μέτρα που θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Οικονομικών, θα ανακουφίσουν τις πληγές που άνοιξε η πτώχευση του βρετανικού διοργανωτή ταξιδιών, εξέφρασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσσιος.

Ο κ. Τάσσιος ήταν κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά το μέγεθος της ζημίας που υπέστησαν οι ξενοδόχοι και ζήτησε την εφαρμογή της ΠΟΛ του 2015, καθώς με αυτήν δόθηκε άμεσα λύση στο παρελθόν, όταν αντίστοιχα είχαν πτωχεύσει μεγάλοι «τουρ οπερέιτορ» από την Ρωσία.

«Χωρίς δικαστική απόφαση, προσκομίζεις τιμολόγια στην εφορία για να μην πληρώσεις ΦΠΑ σε λεφτά που δεν θα εισπράξεις ποτέ και να μην χρεωθείς στα έσοδα σου για τον φόρο που θα προκύψει από ανείσπρακτα χρήματα», σημειώνει ο κ. Τάσσιος.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει ο ίδιος, «είναι πολύ εύκολο να μετρηθεί η ζημία για τους ξενοδόχους. Μόνο με την απλή καταβολή των τιμολογίων στις αρμόδιες αρχές, θα αποδειχθεί το ποσό που δεν θα εισπράξει από την Thomas Cook, αλλά θα υποχρεωθεί να πληρώσει ΦΠΑ, αν δεν ληφθεί πολιτική μέριμνα».

Powered by TUODY Software