Υπουργός Εμπορίου ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος: Προειδοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση για τις σχέσεις με την Κίνα

Υπουργός Εμπορίου ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος:  Προειδοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση για τις σχέσεις με την Κίνα

Κλιμακώνεται η προσπάθεια των ΗΠΑ να ανακόψουν την κινεζική οικονομική διείσδυση στην Ελλάδα, αποτρέποντας μεγάλες επενδύσεις, επιχειρηματικές συνεργασίες και εξαγορές.

Μιλώντας στο συνέδριο του Delphi Forum και της «Καθημερινής» στην Ουάσιγκτον  ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος προειδοποίησε για «τους μακροπρόθεσμους κινδύνους», οι οποίοι –όπως τόνισε- «απορρέουν από τη συνεργασία (της Ελλάδας) με την Κίνα».

Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της tribune.gr, μο αμερικανός αξιωματούχος αφού επαίνεσε τη συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο ελέγχει πλέον η Κίνα, ο Αμερικανός υπουργός έδωσε στην Ελλάδα μία «συμβουλή»: Να προσέχει τους Κινέζους, να μην πέσει στην παγίδα τους και «να μη μετατοπισθεί από τις συμμαχίες της…».

Ο Ρος επέκρινε ανοιχτά την Κίνα ότι εφαρμόζει στρατηγική οικονομικού επεκτατισμού:  «Η Κίνα συστηματικά δελεάζει χώρες που χρειάζονται δάνεια και επενδύσεις», είπε ο Αμερικανός υπουργός.

Στον κ. Ρος απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης,  επισημαίνοντας ότι όσοι εμπιστεύθηκαν την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης, κέρδισαν πολλά. Μιλώντας στο συνέδριο ο Έλληνας υπουργός είπε επίσης ότι η Ελλάδα καλωσορίζει κάθε ξένη επένδυση, αλλά έχει αποσαφηνίσει στους Κινέζους ότι παραμένει στον πυρήνα της Δυτικής συμμαχίας.

Powered by TUODY Software