Κομισιόν: Στη δημοσιότητα η έκθεση για την 4η αξιολόγηση - Ανοίγει ο δρόμος για τη «δόση» των 750 εκατ.

Κομισιόν: Στη δημοσιότητα η έκθεση για την 4η αξιολόγηση - Ανοίγει ο δρόμος για τη «δόση» των 750 εκατ.

Στη δημοσιότητα αναμένεται να δώσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις τρεις εκθέσεις της για την ελληνική οικονομία εκ των οποίων η μία αφορά την τέταρτη αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας.

Η έκθεση εκτιμάται ότι θα αναγνωρίζει στη χώρα μας επαρκή πρόοδο εκτιμώντας μάλιστα ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας που ξεκίνησε με την προηγούμενη κυβέρνηση, το πρώτο εξάμηνο του 2019, αναμένεται να συνεχιστεί. 

Επιπλέον θα καταγράφεται πρόοδος σε διάφορα πεδία μεταρρυθμίσεων όπως στις ιδιωτικοποιήσεις, στις παρεμβάσεις εξυγίανσης της ΔΕΗ, στις προσλήψεις στο Δημόσιο αλλά και στο τραπεζικό πεδίο.

Αναγνωρίζοντας ότι η χώρα «έχει αναλάβει συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δράσεις για να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της» η έκθεση θα ανοίξει το δρόμο και για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που είχαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα.

Συγκεκριμένα η έκθεση θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του ΕWG, το οποίο θα ετοιμάσει και την τελική εισήγηση στο Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου που θα λάβει και την τελική απόφαση.

Αγκάθια το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τα κόκκινα δάνεια και οι δημοσιονομικές υποχρεώσεις λόγω ΣτΕ

Ωστόσο, θα υπάρχουν και οι «αστερίσκοι» αναφορικά με τους κινδύνους που απομένουν και αφορούν κυρίως στην προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για να αναστραφεί η υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις που προκαλούν οι αποφάσεις του ΣτΕ και τα«κόκκινα δάνεια» τα οποία όπως θα επισημαίνεται στην έκθεση, αν και έχουν αρχίσει να μειώνονται παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά.

Στη δημοσιότητα αναμένεται να δοθούν σήμερα ακόμα δύο εκθέσεις. Η πρώτη αφορά στα δημόσια οικονομικά και τον προϋπολογισμό του 2020 με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει κάνει ήδη γνωστό ότι θεωρεί δεδομένο πως η Ελλάδα θα πετύχει το δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ όχι μόνο φέτος, αλλά και το 2020 και το 2021.

Η δεύτερη συνδέεται με τις υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και λόγω αυτών έχει εισαχθεί σε ένα ανεξάρτητο σκέλος εποπτείας το οποίο παρακολουθείται σε ετήσια βάση.

Powered by TUODY Software