"Αγκάθι" οι επικουρικές και τα "κόκκινα" δάνεια

"Αγκάθι" οι επικουρικές και τα "κόκκινα" δάνεια
Κρίσιμος νέος γύρος διαπραγματεύσεων Αθήνας - Θεσμών είναι σε εξέλιξη. Οι δανειστές εγείρουν σκληρές απαιτήσεις.

Γ. Κατρούγκαλος: Μας ζητούν περικοπές που δεν γίνονται δεκτές

Οι επικουρικές συντάξεις παραμένουν το μεγάλο "αγκάθι", όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος.

Ο υπουργός Εργασίας, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους Θεσμούς στο ξενοδοχείο Χίλτον, που ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου 3 ώρες, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο αγκάθι για τη συμφωνία παραμένουν οι επικουρικές συντάξεις.

"Το ΔΝΤ θέλει αίμα στις επικουρικές συντάξεις. Ζητάνε περικοπές που δεν μπορούμε να τις κάνουμε δεκτές"», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση την Κυριακή.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ επιμένει στη σκληρή του στάση και δεν αποδέχεται καμία αύξηση των εισφορών, απαιτώντας η "τρύπα" των 700 εκατ. να καλυφθεί αποκλειστικά και μόνο με περικοπές.

Όπως τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, τα ποσοστά αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές και θα είναι στο 40,77% για 40 χρόνια ασφάλισης.

Η προηγούμενη πρόταση της κυβέρνησης ήταν 45%, των δανειστών πολύ κάτω από το 40%, οπότε φαίνεται πως οι δύο πλευρές τα βρήκαν κάπου στη μέση.

Όσο για το πώς θα καλυφθεί η «τρύπα» των 700 εκατ. ευρώ, είτε θα γίνουν οριζόντιες περικοπές της τάξεως του 23% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις, από το πρώτο ευρώ, είτε θα χρειαστεί μείωση ακόμα και 50% στις επικουρικές πάνω από το ύψος των 120-130 ευρώ, με τις τελευταίες να προστατεύονται.Μάχη για τα "κόκκινα" δάνεια


Οι εκπρόσωποι των Θεσμών έχουν συνάντηση και με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και εκπρόσωπο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις διαπραγματεύσεις που αφορούν στα "κόκκινα" δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μάχη είναι σκληρή, καθώς οι δανειστές φέρονται να κρατούν αδιάλλακτη στάση.

Δεν δέχονται το όριο προστασίας των 100.000 ευρώ για τα επιχειρηματικά δάνεια (500.000 ευρώ ήταν η πρώτη πρόταση της κυβέρνησης). Δεν δέχονται, επίσης, το όριο προστασίας των 75.000 ευρώ για τα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών (250.000 ευρώ ήταν η πρώτη πρόταση της κυβέρνησης). Είναι αρνητικοί, ακόμη, στο όριο προστασίας των 5.000 ευρώ για τα καταναλωτικά δάνεια (20.000 ευρώ ήταν η πρώτη πρόταση της κυβέρνησης).Υπενθυμίζεται ότι την εβδομάδα που πέρασε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, μιλώντας σε εκδήλωση του QualityNet Foundation για την παρουσίαση του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας σημείωσε ότι η απελευθέρωση κεφαλαίων τα οποία είναι σήμερα δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών και η διοχέτευσή τους στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας αποτελεί κινητήριο δύναμη για την τόνωση των επενδύσεων, την επανεκκίνηση βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων και την αύξηση της παραγωγικότητας.

"Η βιώσιμη ρύθμιση καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων επιτρέπει την επανένταξή δανειοληπτών στην οικονομία και σε μια κανονική τραπεζική συμπεριφορά", ανέφερε.

Ακόμη υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης είχε αναφέρει, ότι η πλευρά των δανειστών αντιλαμβάνεται το επιχείρημα της Αθήνας ότι "οι κινήσεις πρέπει να γίνουν προσεκτικά και σταδιακά ώστε να είναι αποτελεσματικές και να μην διαρραγεί η κοινωνική συνοχή" μόνο όμως σε ο,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας. "'Αρα, η διαπραγμάτευση έχει ακόμα δρόμο", συμπλήρωσε.

Σχετικά Videos

Powered by TUODY Software